Temel Network Ağı Cihazları

Temel Network Ağı Cihazları

Bir network ağı kurarken, ihtiyaç duyacağınız en önemli iki ekipman parçası anahtarlar(switch) ve yönlendiricilerdir(router). Benzer görünseler de, iki cihaz bir ağ içinde farklı işlevleri yerine getirir.

Anahtar (switch) nedir?
Anahtarlar,  işletme ağında bilgisayarlar, yazıcılar ve sunucular dahil tüm cihazları birbirine bağlayarak kaynakların paylaşımını kolaylaştırır. Anahtar sayesinde, bu bağlı cihazlar bir binada veya kampüste nerede olurlarsa olsunlar bilgi paylaşabilir ve birbirleriyle konuşabilir. Aygıtları birbirine bağlayan anahtarlar olmadan bir işletme ağı oluşturmak mümkün değildir.

Yönlendirici (Router) nedir?
Bir anahtarın bir ağ oluşturmak için birden fazla cihazı bağlaması gibi, bir yönlendirici daha da büyük bir ağ oluşturmak için birden çok anahtarı ve bunların ilgili ağlarını birbirine bağlar. Bu ağlar tek bir yerde veya birden çok yerde olabilir. Küçük bir işletme ağı oluştururken, bir veya daha fazla yönlendiriciye ihtiyacınız olacaktır. Yönlendirici, birden çok ağı birbirine bağlamanın yanı sıra, ağa bağlı aygıtların ve birden çok kullanıcının İnternet'e erişmesine de izin verir.

Nihayetinde, bir yönlendirici, trafiği yönlendiren ve bir ağda seyahat etmek için veri paketleri biçiminde bilgi için en verimli yolu seçen bir dağıtıcı olarak çalışır. Bir yönlendirici, işletmenizi dünyaya bağlar, bilgileri güvenlik tehditlerinden korur ve hatta hangi cihazların diğerlerine göre önceliğe sahip olduğuna karar verir.

Ağ anahtarı nasıl çalışır?

Anahtarlar, bir ağdaki cihazları (bilgisayarlar, yazıcılar, kablosuz erişim noktaları gibi) birbirine bağlar ve veri paketlerini değiş tokuş ederek "konuşmalarına" izin verir. Anahtarlar, fiziksel ağları yöneten donanım aygıtlarının yanı sıra yazılım tabanlı sanal aygıtlar olabilir.

Anahtarlar, modern veri ağlarındaki ağ cihazlarının büyük çoğunluğunu oluşturur. Masaüstü bilgisayarlara, kablosuz erişim noktalarına, endüstriyel makinelere ve kartlı giriş sistemleri gibi bazı nesnelerin interneti cihazlarına kablolu bağlantılar sağlarlar. Veri merkezlerinde sanal makineleri (VM'ler) barındıran bilgisayarların yanı sıra fiziksel sunucular ve depolama altyapısının çoğunu birbirine bağlarlar. Telekomünikasyon sağlayıcı ağlarında büyük miktarda trafik taşırlar.

OSI modelinin ağ katmanı L2 üzerinde bir ağ anahtarı çalışır. Ethernet kullanan bir yerel alan ağında (LAN), bir ağ anahtarı, fiziksel cihaz adresine (veya MAC adresine) bakarak her gelen mesaj çerçevesinin nereye gönderileceğini belirler. Anahtarlar, her MAC adresi ile MAC adresinin alındığı bağlantı noktasıyla eşleşen tablolar tutar.