Doğru Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilmeli?

Doğru Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilmeli?

Anahtar kelime nedir, anahtar kelimeler nasıl seçilmeli ve anahtar kelimeleri nasıl kullanmalıyız? gibi soruları yanıtlayarak Seo çalışmalarında önemli bir yer alan anahtar kelime hakkında bilinmesi gereken detayları aktaracağız. 
Anahtar kelime kullanılmasındaki köklü sebep çok fazla bilgi arasında sadece aranan sayfalara ulaşılmasıdır. Yani karşımıza çıkan yüzlerce internet adresi arasından ulaşmak istediğiniz internet sitesine ulaştıracak anahtar kelimelerdir. 

Anahtar Kelime (Keyword) Nedir?
Anahtar kelime, Web sitelerinin, içerik yazıları, videoları ve görsellerinin ilişkilendirildiği, bir veya birden fazla kelimeye sahip olabilen terimleridir. Kullanıcılar arama motorlarında bir konu araştırırken internet üzerinde bu konuyla en alakalı içeriğe ulaşmak isterler. Web sayfası içeriklerinde girilen anahtar kelimeler sayesinde, kullanıcılara aradıkları içerikler arama motorları aracılığıyla gösterilir.
Anahtar kelime kavramı hayatımıza, arama motorlarının yükselişe geçmesiyle beraber sık sık kullanılmaya ve günlük yaşantımızın vazgeçilmezi olmaya başlamıştır. Google ve benzeri arama motorları, internet sitelerini dizine ekleyerek bu kayıtları kendi veritabanlarında tutmaktadır. Arama motoru aracılığıyla bir bilgiye, bir sayfaya ulaşmak isteyen tüm kullanıcılar arama kısmına konu ile ilgili bir kelime yazdıklarında arama motoru bu kelime ile ilgili anahtar kelimeleri içeren web sitelerini ekrana sıralayarak arama işlemini tamamlar.
Kısaca, anahtar kelimeler, web sitemizin sayfalarını veya içeriğini özetleyen kelimelerdir.

Doğru Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilmeli?
Anahtar seçimi öyle gelişi güzel bir şekilde yapılmamalı, aksine iyi bir araştırma özveri ve çalışma gerekmektedir. Doğru anahtar kelime seçimi ile yapılan çalışmalar sitenizin başarısını, elde ettiği ziyaretçi sayısını doğrudan etkiler. İçerikler iyi bir anahtar kelime araştırması yapılarak doğru bir şekilde değerlendirilmelidir. Özellikle site başlıkları sayfa içerikleri ile alakalı anahtar kelimeler ele alınarak kullanılmalıdır. Oluşturulan kategoriler doğru anahtar kelimelerden seçilmelidir. Bu nedenle kategoriler oluşturulurken dikkatli bir anahtar kelime analizi yapmak önemli ihtiyaçlardan biridir.
Anahtar kelime (Keyword) seçerken dikkat edilmesi gerekenler için izleyebileceğimiz adımları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sektörünüz ile alakalı taslak bir anahtar kelime listesi oluşturma
- Benzer anahtar anlamlı kelimelerin tespiti
- En fazla aranan anahtar kelimelerin tespit edilmesi
- Anahtar kelimelerin rekabet düzeylerinin tespit edilmesi
- Anahtar kelimelerin tıklanma oranlarının düzeylerinin belirlenmesi
- Elemeler yapılarak site içeriğinize en uygun anahtar kelimelerin seçilmesi
- Arama motorlarında arama ihtimali yüksek anahtar kelimelerin tespit edilmesi.

Anahtar Kelimeleri (Keyword) Nasıl Kullanmalıyız?
SEO çalışmalarına yeni başlayan, anahtar kelime araştırmasını yapmış ama analizlerinde bir ilerleme göremeyen kullanıcıların kafasını karışıyor. Eğer anahtar kelime kullanımınızdan fayda alamıyorsanız, belki de anahtar kelimeleri nasıl kullandığınızı incelemenin vakti gelmiştir.

Yazınızın konusu üzerinde değerlendirme yapın : Okuyucuların belirlediğiniz konu için kelimelerinizi seçerken kullanacağınız araçlara başvurmadan önce hangi soruları sorabileceğini kendinize sorun. Farklı farklı kelime öbeklerini not edip değerlendirmede bulunun. Geniş bir içeriğe sahip değil, spesifik bir içeriğe sahip olmalı.  Okuyucular aradıkları soruların cevaplarını bulabilmeliler.

Anahtar kelime araştırma araçlarını kullanın: Anahtar kelime araştırması yaparken pek çok araç kullanabilirsiniz, ücretli veya ücretsiz araçlardan yararlanabilirsiniz. En çok tercih edilen bir tanesi olan Google Keyword Planner tercih edebileceğiniz ücretsiz araçlardan bir tanesi. Bu kelime aracını kullanarak sizin belirlediğiniz anahtar kelimeleri tamamlayan, kullanıcıların tercih etikleri yakın arama kelimelerine de ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda arama hacimleri ve arama trendleri hakkında da verilerden yararlanabilirsiniz. 
Sonuçları görüntüleyerek sizin belirlediğiniz kelimelerin arama hacimlerini ve eğilimleri görerek seçimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Sıralama yaparak karşınıza gelen veriler içerisinde özelleştirmeler yapabilir belirlediğiniz kelimelerin benzer arama kelime öbekleriyle olan ilişkisini yorumlayarak seçimlerini değiştirme veya geliştirme imkanına sahip olursunuz. Yazınızın konusuyla alakalı arama anahtar kelimeleri önerilerini de ayrıca aratıp analiz ederek geliştirmeye devam edebilirsiniz. Karşınıza çıkan veriler sizi arama hacmi daha yüksek olan anahtar kelime öbeklerine de yönlendirebilir.

Arama hacimlerinin kafanızı karıştırmasına müsaade etmeyin: Anahtar kelime araştırması yaparken göreceğiniz aylık arama hacimleri sütunundaki büyük sayılar aklınızı çelebilir. Gördüğünüz yüksek arama hacimlerinin geniş konular ve farklı arama sonuçlarından da etkilenebileceğinizi düşünerek ilk maddede belirttiğimiz gibi spesifik konunuzdan dışarı çıkmayın. Belirlediğiniz konudaki daha düşük arama hacmi yazınızın daha az ulaşılabilir olduğu manasına gelmez. Yazınızda yer almayan bir bilgi için benzer konuları bulmak isteyen okuyucuların bir şekilde sayfanıza gelmesi hemen çıkmalarına neden olacaktır. Yazınıza ulaşan kitlenin niteliğinin yüksek olacağını ve okuyucuların doğru bilgiye ulaşacaklarını aklınızdan çıkartmayın.

Uzun anahtar kelime öbekleri: Analizinizi tamamlayıp anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra yazınızın gerekli reaksiyonu almadığını düşünüyorsanız veya daha iyi bir reaksiyon alabileceğini düşünüyorsanız Google Analytics yardımıyla sitenize gelen okuyucuların tercih ettikleri anahtar kelimeleri tespit edin. Yine Google Keyword Planner içerisinde yer alan yeni anahtar keşfetme alanında sitenize gelenlerin tercih ettiği anahtar kelime öbeklerinin tamamlayıcı kelimeleri ile geliştirmeye devam edin.
Uzun ve spesifik anahtar kelime öbeklerinin kısa ve yüksek arama hacmine sahip kelime öbeklerinden daha fazla okuyucuyu sitenize getirebileceğini unutmayın. Arama sorgularının %60’ının 3 ve daha uzun kelime kullandığını aklınızdan çıkartmayın. Spesifik bir konuda seçeceğiniz uzun kelime öbekleri sizin için bir kazan-kazan senaryosuna dönüşebilir.

Anahtar kelimeleriniz başlığınızda yer alsın: Başlıkta yer alan anahtar kelime öbekleri başlığınızda yer aldığında hem okuyucularınız için hem de arama motorları için olumlu bir hamle yapmış olursunuz. Okuyucuların dikkatini doğrudan çekebileceğiniz bu hamle aynı zamanda arama motoru botlarının sitenizi ziyareti sırasında olumlu katkılar sağlayacak bir hamle olacaktır.

Anahtar kelimelerinizi yazınıza serpiştirin: Seçtiğiniz anahtar kelime öbekleri başlığınızda yer alması gerektiği gibi yazı içerisinde de kullanılmalıdır. İlk paragrafta olması da önemli bir husustur. Uzun bir yazı için en az 3 kullanım hedefi koymalısınız, tabi kullanabilmek için de zorlayıp yazının bütünlüğünü ve akıcılığını bozmamalısınız. Bu durum seçtiğiniz anahtar kelime öbeğinin kendisiyle doğrudan ilişkilidir, uzun anahtar kelime öbeği seçimlerinde tekrar kullanabilmek zor olacaktır.

Yazınızın alt başlıklarında yer verin: Anahtar kelime öbeğini tamamlayıcı ve alakalı bir başka bilgi verirken alt başlık olarak yazınızda yer verebilirsiniz. Çok uzun veya garip bir kelime öbeği seçiminiz yoksa uygulamak çok zor olmayacaktır.

Ana başlıklar halinde paylaştığımız ”Doğru Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilmeli? ” yazımızdaki adımlar sonucunda en hızlı şekilde reaksiyon alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Belirlediğiniz konuda hepsini sağlayamayabilirsiniz, bazı maddeleri kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Uygulamaların sonucunda yeni bir şeyler öğrenmeye de hazırlıklı olmalısınız.

Özetlersek, arama motorları, web sitenizin başarısını kullanıcıların sitenizdeki içeriklerden ne kadar yararlandığıyla ölçüyor. Kullanıcı, yaptığı sorgulamadan sonra sorguyla alakasız bir sayfaya yönlendiriliyorsa veya bulduğu içerikte sayısızca tekrar eden, anlamsızca yerleştirilmiş anahtar kelimelerle karşılaşıyorsa, kullanıcı davranışlarını izleyen algoritmalar o sayfanın ve içeriğin kalitesiz olduğunu anlıyor ve ne kadar anahtar kelime kullanılmış olursa olsun, listelemelerde yükseltmiyor. Dolayısıyla anahtar kelimenin sadece varlığı değil, nasıl kullanıldığı bir web sitesinin arama motorlarındaki başarısını belirliyor...