Bir web sitesi nasıl olmalıdır?

Bir web sitesi nasıl olmalıdır?


Ben yaptım oldu...

İster kişisel ister kurumsal olsun bütün web siteleri ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterir.

Web sitesi tasarımı genel olarak ürün ya da hizmet tanıtımı veya imaj için tasarlanır.

Aklınıza hemen şu soru gelebilir. “Nasıl olmalı ?” 

Bu sorunun cevabı sizin ihtiyacınız olanı belirlemekle yanıt bulur.

İhtiyacınız olan imaj mı? yoksa ürün mü?


Web sitesi hazırlamak yazılım teknolojisinin gelişimiyle birlikte artık çok kolay hale gelmiş olmakla birlikte eğer konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip değilseniz BEN YAPTIM OLDU mantığını bir kenara bırakıp bünyesinde profesyonel webtasarım uzmanları barındıran ikwebtasarim.com gibi fimalardan destek alabilirsiniz.

Web sitenizin amacına uygun ihtiyacınızı belirledikten sonra dikkat etmeniz gereken önemli maddeleri başlıklar halinde kısaca açıklayayım.

1. Hız

5 saniyeniz var.
Yapılan ziyaretçi istatistiklerine göre internet müşterileri ilk beş saniyede açılmayan web sitelerini terk etmeketedirler.
Bunun için anasayfanızın çok hızlı bir şekilde açılmasını sağlayacak şekilde tasarlanması gerekmektedir.
intro, animasyon vs. gibi gereksiz fazlalıklardan kurtulun.

2. Tasarım

10 saniyeniz var.
Yine yapılan ziyaretçi istatisktiklerine göre potansiyel internet müşterisi güvenli ve özgün olmayan web sitesinden ilk on saniyede çıkıyor.

Sayfanızındaki Renklerin uyumluluğu kullanılan görsellerin özgün ve etkin olması gibi ayrıntılara dikkat edilmeli.
Özellikle hazır templatelerin kullanıldığı tasarımlardan uzak durulmalıdır. Hazır templateler müşterilerde yetersiz bütçe ve tedarikçinin hizmetine veya ürününe gerekli önemi vermediği izlenimi bırakır..

3. Uyumluluk

Gelişen teknolojiyle birlikte web sayfaları bilgisayar ekranlarından daha fazla tabletler ve akıllı cep telefonlarından takip edilme imkanına kavuşmuştur.
Akıllı telefonların bağımsız olmaları nedeniyle kullanıcı kitlesinin çoğunluğunu oluşturmaktadır.
Tüm bunları dikkate alarak web tasarımının yaygın olarak kullanılan web tarayıcalarda testin yapılması ve tüm ekranlara kolaylıkla uyum sağlayacak (Responsive tasarım) şekilde tasarlanması gerekmektedir.
Size sunumu yapılan mükemmel görünen bir web sayfası farklı bir web tarayıcıda veya farklı cihaz ekranlarında karışmış ve dağınık görüntülene bilir.
Bu durum ziyaretçi kayıplarına yol açacaktır.

4. Özgün ve güncel olmak


Web sayfasının olmazsa olmaz kaidelerinden biri de sayfanızın tamamen size veya firmanıza özgün özel olarak tasarlanmış olmasıdır. Genelde yapılan en büyük hatalar kopyala yapıştır şeklinde hazırlanan içeriklerin kullanılmasıdır. Bu durum gelişmiş algoritma hesapları yapan arama motorları tarafından kopyacı ya da taklit sayfa konumunda görünmesine neden olacaktır. Bunun sonucu olarak aramalarda en sonlarda kalarak muhtemel müşterilerinize ulaşmanız mümkün olmayacaktır.
Arama motorlarının önem verdiği bir diğer önemli husus web sayfanızın devamlı güncel halde tutulması ve yeni gündem verileri girilerek sayfanınızın canlı tutulmasını sağlamaktır. Web sayfası tasarımında geniş müşteri kitlesine sahip olan ikwebtasarim.com bu gibi çözüm aradığınız durumlar için ihtiyaç duyduğunuz her türlü hizmeti sunmaktadır.

5. İnteraktif olmalı


Özellikle kurumsal web siteleri için gereken en önemli maddeleren biridir. Web sitesinin interaktif olması.
Pazar payında çok fazla rekabetin olduğu internet ticaretinde ön planda olmak web sitenizin müşterilerine standartlardan çok daha farklı imkanlar sunmasıyla mümkündür.
Örneğin müşterileriniz sitenize kolaylıkla üye olabilmeleri, siteniz üzerinde güvenilir ödeme imkanı bulmalarını ürün veya hizmetlerini anlık olarak takip edebilme imkanları sağlanması ve buna benzer interaktif çözümler sunulması.
Bu çözümler web sayfalarınız için  kalıcı ve davamlı takip eden bir müşteri kitlesi kazanmanızı sağlayacaktır.

6. Yolunu kaybetmek


Web sayfanızı ziyaret eden kişilerin siteniz içinde birkaç sayfa dolaştıktan sonra sitede kaybolacakları bir durum oluşursa ve onlara suna bileceğiniz bir navigasyonunuz yoksa ilk yapacakları şey web sitenizden sıkılarak birdaha dönmemek üzere çıkmak olacaktır.
Bunun için Sitenizin sayfalama çalışmalarını yaparken ziyaretçilerin hangi sayfada olduklarını kolayca görebilecekleri nerde oldukları ve nereye gideceklerini görebilecekleri bir navigasyon bilgisi onların ulaşmak istedikleri bilgiye ve ürüne varışını hızlandırırken sizin de web sayfanızın imajını ve itibarını yükseltecektir.

7. Sosyal medyanın gücü


Mobil cihazların kullanımının artmasıyla birlikte hemen hemen herkesin kolaylıkla elde edebildiği bir sosyal medya hesabı bulunmaktadır.
Bu platformlar marka , ürün ve hizmetlerinizin tanıtım da kullanabileceğiniz en büyük etkiye sahip alanlardır. Kurumsal bir firma olarak sosyal medyada ürün ve hizmetleriniz için bir hedef kitlesini kolayca oluşturabilir ve bu kitleye çok hızlı bir şekilde ulaşa bilirsiniz. Web sayfalarınızda sosyal medaya platformlarından (Facebook, Youtube, Instagram vb.) üye olma imkanlarını sağlayacak şekilde tasarımlarının yapılması hızlıca yoğun bir müşteri potansiyeline ulaşmanızı sağlayacaktır.

8. Başarının sırrı


Analiz.
Web sitenizin başarısı sizin kazancınızdır. 
İyi ve çok kazandıran bir web sitesi tasarımı derinlemesine bir analiz gerektirmektedir.
Gerekli analizler yapılarak günlük ziyeretçi sayılarınız, sayfalarda kalma süreleri, sitenize ulaşmaları için arama motorlarında kullandıkları kelimeler gibi bir çok maddeyi analiz edebilecek Google Analystic ve benzer programlar kullanarak tasarımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu analiz sonuçlarına göre sitenizi daima dinamik ve güncel tutarak istediğiniz hedef kitleye ulaşmanızı sağlayacaktır. 

Daha iyi ve başarılı bir web tasarımı hazırlamak için dikkat etmeniz gereken konuları başlıklar haline getirerek sizlere bu konuda yol göstermeye çalıştık.
Web tasarımı hakkında profesyonel destek ve hizmetlerimiz için www.ikwebtasarim.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Umarım bir nebze de olsa size fayda sağlamış oluruz. Unutmayın hiç bir şey insan emeği kadar değerli değildir. Uğrunda emek harcadığınız ve umut beslediğiniz maddi ve manevi neticelere ulaşmanız dileğiyle.