Bulut (Cloud) Sunucu Nedir?

Bulut (Cloud) Sunucu Nedir?

Gelişen teknolojik yeniliklerin bilişim alanında ki süratli ilerleyişi ve yaygınlaşmasıyla birlikte  bilgisayarlarımızdaki, tabletlerimizdeki ya da telefonumuzdaki dosyalara her gün yenileri ekleniyor. E-posta kutumuz, telefonumuzun depolama alanı biraz daha doluyor. Videolar, fotoğraflar, önemli iş dosyaları biriktikçe kocaman bir alanı kaplayabilecek hale geliyor. Durum böyle olunca tüm bu önemli dosyaları hem istenildiği zaman erişilebilecek hem de güvende olmalarını sağlayacak şekilde yedeklemek gerekiyor.
Tüm bu dijital verilerin güvenli ve istenildiğinde erişilebilir bir şekilde yedeklenmesine imkan sağlayan bulut (cloud) teknolojisi kavramını herkesin anlayacağı bir dille açıklamaya çalışacağız.
 
Bulut (cloud) Nedir?
Bulut teknolojisini en basit olarak hiçbir kurulum gerektirmeyen web tabanlı uygulamalar ile işlemsel olarak kolaylık sunan online depolama hizmetidir şeklinde açıklayabiliriz.  İnternet üzerinde barındırdığımız tüm uygulama, program ve verilerimizin sanal bir makine üzerinde yani en çok kullanılan adıyla bulutta depolanması ile birlikte internete bağlı olduğumuz cihazımızda her lokasyon da bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlayabildiğimiz hizmetin tümüne bulut teknolojisi (cloud) adı verilmektedir.  
Kullanıcılara iş ve günlük yaşamlarında kolaylık sağlayan ve donanımsal engellerden de kurtaran bulut tabanlı hizmetler  yaşamın vazgeçilmez öğelerinden birisi haline geldi.  
Birçok uygulama marketinde Google Play, AppStore gibi birçok platformda bulut paylaşım uygulamaları yer alıyor. iCloud, Google Drive, SkyDrive, Dropbox, Yandex.Disk günümüzde en çok kullanılan bulut teknolojisi sistemleridir.

Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar?
Bulut teknolojisi kullanarak, kullanıcılar veya şirketler fiziksel sunucuları kendileri yönetmek veya kendi makinelerinde yazılım uygulamaları çalıştırmak zorunda kalmazlar. Bu sayede kendi yöneteceği veri merkezleri bulundurmak, bu veri merkezlerinin fiziksel güvenliğini kendileri sağlama zorunlulukları yoktur. Ayrıca veri merkezlerini sürekli aktif tutmak için uğraşmazlar. Bu hizmetleri tamamıyla bulut teknolojisi uygulamaları sunan firmalardan satın almak yeterlidir.

Veriler, yerel olarak kullanıcı cihazında değil, bir veri merkezindeki sunucularda saklandığında bulut; kullanıcıların hemen hemen her cihazdan aynı dosya ve uygulamalara erişmesini sağlar. Bu nedenle, bir kullanıcı eski telefonu bozulduktan sonra yeni bir telefonda Instagram hesabına giriş yapabilir ve tüm fotoğrafları, videoları ve konuşma geçmişiyle eski hesabını yerinde bulabilir. Gmail veya Microsoft Office 365 gibi bulut e-posta sağlayıcılarıyla ve Dropbox veya Google Drive gibi bulut depolama sağlayıcılarıyla aynı şekilde çalışır.

Bulut bilişim türleri nelerdir?
Her biri, müşterinin gerçekleştirmesi gereken yönetim miktarı ve sağlanan güvenlik seviyesi açısından değişiklik gösteren bulut türleri bulunmaktadır.

Genel Bulut (Public Cloud) : Genel bir bulutta, tüm bilişim altyapısı, bu servisleri müşteriye İnternet üzerinden sağlayan bulut sağlayıcının işletmesinde bulunur. Müşterinin kendi BT altyapısını yönetmesi gerekmez ve ihtiyaç duyuldukça daha fazla kullanıcı veya bilişim gücü hızla eklenebilir. Bulut sağlayıcı altyapısını birden fazla kiracısına paylaştırır.
Avantajları

Düşük Maliyet: Tüm veriler hizmet sağlayıcının veri merkezinde saklandığından donanım, yazılım satın almanıza gerek kalmaz. Sadece kullandığınız servisin ücreti kadar ödeme yaparsınız. Ayrıca büyüyen bir şirketin ek bir donanım edinmesi ya da genişleyen bir ağ kurmasını gerektiren masraflar da söz konusu değildir.
Sunucu Bakımı Muafiyeti: Hizmet sağlayıcı verilerin depolandığı sunucunun bakımını sağlamakla yükümlüdür. Kullanıcı ya da müşterilerin böyle bir sorumlulukları yoktur.
Zaman Tasarrufu: Hizmet sağlayıcı; sunucunun tedarik süreçleri, işletim sisteminin kurulması, yapılandırılması gibi işlemlerden sorumlu olduğundan kullanıcıların bu tür konulara vakit ayırmasına gerek yoktur.
Sınırsız Ölçeklenebilirlik: Artan ihtiyaçlarınız oranında kaynak artırımı talebiniz kolaylıkla karşılanır.
Yüksek Güvenilirlik: Genelde işletmelerin veri merkezleri tek bir coğrafi bölgede konumlandığından kötü hava koşulları, elektrik kesintileri gibi sorunlara maruz kalabilirler. Ancak Microsoft ve Google gibi genel bulut sağlayıcıları, birçok farklı bölgede, geniş bir server ağına sahiptir. Yani veri merkezlerinden biri çökse bile, diğerleri sayesinde herhangi bir aksama yaşanmaması garantilenmeye çalışılır. Bu da çoğu işletmenin kendi kendine sağlayabileceğinden daha yüksek bir güvenilirlik seviyesi anlamına gelir.

Dezavantajları

Kontrol: İşletmeler, sistemlerini ve verilerini üçüncü bir tarafın yönettiği donanıma yerleştirdikleri için, verilerin gizliliği ve dijital güvenliği konusunda tam bir kontrole sahip değildir.
Güvenlik: Donanım kaynağı birden fazla kullanıcı tarafından paylaşıldığından, veri hırsızlığı gibi güvenlik sorunları yaşanabilir.
Performans: Sunulan hizmet ağının performansı, internet bağlantısının hızına bağlıdır.
Sürpriz Maliyet: Uygulama kullanımı için ani bir fiyat artışının olması kullanıcıların mağduriyetini doğurabilir. Büyük miktarda veriyi genel bulut içinde ya da dışına taşımanız gerektiğinde sürpriz ödemelerle karşılaşabilirsiniz.

Özel Bulut (Private Cloud) : Özel bulut yalnızca bir kurum tarafından kullanılır. Kurumun tesisinde ya da bulut sağlayıcının veri merkezinde barındırılabilir. Özel bulut, en üst düzeyde güvenlik ve kontrol sağlar.

Avantajları

Kontrol: Uzaktan erişimi sınırlandırmaya imkan vermesinin yanı sıra, depolama, kaynak yönetimi, ölçeklenebilirlik ve yapılandırma gibi hususlar kurumun kontrolündedir.
Güvenlik: Kaynaklar kullanıcıya özel olduğundan altyapı ve sistemler yüksek düzeyde güvenlik sağlayacak şekilde yapılandırılabilir.
Özelleştirme: Donanım ve diğer kaynakların şirketin ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirme yetkisi, şirketin kendisindedir.
Gizlilik: Kuruluşlar, sahip oldukları hassas verilere yalnızca kendilerinin erişebilecekleri konusunda daha büyük güvenceye sahiptir.
Performans: Ağ daha hızlıdır.
Öngörülebilir Fiyatlandırma: Kurumun kendisi gereken donanım, yazılım ve altyapıyı tedarik etmekten sorumlu olduğundan, özel buluta dair giderler tahmin edilebilir.

Dezavantajları

Maliyet: Özel bulut, özellikle başlangıçta oldukça pahalıya mal olabilir çünkü kurum hemen hemen her şeyi kendisi temin etmek zorundadır.
Bakım ve Destek: Kurum kendi özel bulutunu yönetmekten ve işletmekten sorumlu olduğundan, özel bulut kaynaklarının dağıtım, tedarik, güvenlik ve bakımını aktif bir şekilde takip etmek zorundadır.

Karma Bulut (Hybrid Cloud) : Adından da anlaşılacağı gibi, hibrit bulut hem genel hem de özel bulutların birleşimidir. Genellikle, müşteri daha fazla güvenlik ve denetim amacıyla iş açısından kritik uygulama yazılımlarını kendi sunucularında barındırır; ikincil uygulama yazılımları bulut sağlayıcının konumunda depolanır.

Avantajları

Gizlilik: Hibrit bulut, veri güvenliği açısından özel bulutun artılarına sahiptir. İşletmelere ait hassas verilerin güvence altına alınmasını sağlar.
Süreklilik: Altyapının bir kısmında herhangi bir aksaklık yaşanması durumunda çalışmalarınız durma noktasına gelmeyecektir.
Esneklik: İş yoğunluğunun arttığı dönemlerde pahalı ve bakım gerektiren yeni donanımlar eklemek yerine ihtiyaç duyulan bilgi işlem kaynaklarının anında ve esnek bir şekilde eklenmesi ya da çıkarılmasına imkan tanır.
Hız: Veri yükleme süreleri ve aktarım hızları en iyi seviyeye ulaşacak şekilde yapılandırılabilir.
Maliyet: Genel bulut kısmı için sadece kurumun ihtiyacı olan hizmet kadar ödeme yapıldığı için maliyet avantajına sahiptir.
Fonksiyonellik: Maksimum iş yükü yönetimi sağlanır.
Test Aşamalarında Kolaylık: Hibrit bulut ile; düşük maliyetlerle ve zaman kaybı yaşamadan test çalışmalarının sürdürülmesi, projelerin geliştirilmesi, tamamlanması ve uygun ortama taşınması kolaylaşır.

Dezavantajları

Altyapı: Hibrit bulutun verimli çalışabilmesi için; özel bulut, genel bulut sağlayıcılarına erişebilmeli ve bunlarla etkileşime girmelidir, bu nedenle, hibrit bulut API uyumluluğu ve sağlam ağ bağlantısı gerektirir.
Teknik Destek: Hibrit buluta dahil olan özel bulutun kurulumu, yönetimi, güvenliği, bakımı ve genel bulutun API uyumluluğu gibi durumlar için gereken teknik destek kurumun sorumluluğundadır.
Maliyet: Uzun vadede tasarruflu olsa da başlangıçtaki kurulum maliyeti, bir genel buluta kıyasla daha yüksektir. Karma bir bulut ortamı oluştururken gereken donanım, bütçenizden önemli bir pay ayırmanızı gerektirir.
Güvenlik: Maksimum veri güvenliğini sağlamak için bulut teknoloji uzmanları tarafından önleyici adımlar atılmalıdır.

Topluluk Bulut (Community Cloud) : Hibrit bulut ve çoklu bulut arasındaki temel fark, çoklu bulut bilişimi ve depolama cihazlarının tek bir mimaride kullanılmasıdır. Gövdeye bazı anahtar kelimeler eklemeye odaklanmak.

Sonuç olarak bulut teknolojisi kullanımı ilerlediğimiz yıllarda çok daha artacak, fiziksel anlamda hiçbir şekilde elle tutulur bir verimiz olmayacak kişisel ya da kurumsal tüm işlemlerimiz soyut olduğunu düşünebileceğimiz datalar olarak barınacaktır.
Bulut Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir altyapı olmazsa olmaz. Dünya standartlarında, kaliteli ve profesyonel hizmet veren İsimkayıt Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak Bulut Servisleri ile kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişebilirsiniz.