Google Algoritmaları Yazı Dizisi 1

Google Panda


Site istatistiklerinize bakarken trafikte ve sıralamada ani bir düşüş fark ederseniz, Google’nin kullanıcı dostu algortimaları tarafından etkilenmiş olabilirsiniz.
Algoritmalar sürekli değişiyor ve her geçen gün daha sofistike hale gelirken, Google'a ayak uydurmak SEO için gün geçtikte daha zorlaşıyor.  
Bu yazımda Google’nin  en önemli birkaç algortitmasının  nasıl çalıştığını anlatmaya ve yapay zekasına hitap edecek şekilde uyarlanmış içerik oluşturmanıza yardımcı olamaya çalışacağım.

Google PANDA
Google, düşük içeriğe sahip web sitelerini filtreleyen arama sonuçları algoritması olan Panda'yı 2011'in başlarında başlattı. Bu, bir dizi büyük kalite kontrolünün başlangıcıydı. Google Panda, kötü yapılandırılmış, spam içerikli arama sonuçları sayfalarını aşağılara çekip daha yüksek kaliteli web sitelerinin zirveye çıkmasını sağladı.
Lansmanından bu yana, Panda Google'ın temel sıralama araçlarından biri haline gelmiştir. Düşük ve kaliteli içerik değerlendirmelerinde, web sitelerinin gerektirdiği doğru sıralama seviyesini yükseltmek için sürekli gelişme aşamasındadır.

Sığ içeriği ve kalitesi düşük web sitelerini tanımak bir kullanıcı için kolay olabilir, ancak arama motorları için özellikle geniş bir alanda ve web üzerinde çok zor bir süreçtir. Google'da Arama Başkan Yardımcısı Amit Singhal, Wired dergisindeki bir ropörtajında bu karmaşık sorunu çözmek için sürecin mümkün olduğunca bilimsel ve matematiksel olması için çalıştıklarını ve en hassas sonuçlar için algoritmaları devamlı güncellediklerini söyledi. Google araştırmacıları web sitesi testçileri için titiz bir soru listesi tasarladılar. Google ekibi, bu sorulardan ve incelemelerden sonra,  düşük kaliteli içerik olarak kabul edilmenin tanımını oluşturan bir dizi kriter oluşturdular.
Google, bir web sitesinin değerini belirlemek için kullandığı kriterleri sürekli olarak değiştirmekte ve geliştirmektedir. Bunun sonucu olarak Google sürekli olarak mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunmayı sağlar.

Google Panda aşağıdaki web sayfalarını hedefler:

-Kaliteli içerikten yoksun, sadece birkaç cümle içeren veya anlaşılması zor yazım ve dilbilgisi hatalarının olduğu sayfalar.
-Yüksek miktarda yinelenen içerik, benzer veya tam olarak aynı içeriğe sahip sayfalar.
-Başka site sayfalarından alınan ve kopyala yapıştır şeklinde hazırlanmış sayfalar.
-Aşırı reklam ve geçersiz dışlink içeren sayfalar
-Anahtar kelime potansiyelinin üst sınırlara ulaştığı sayfalar..

Google Panda ile uyumlu web sayfaları hazırlama;

Google Panda'nın sitenizi olumsuz etkilemesini önlemek aslında oldukça basittir. SEO'yu güvenilir ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirmenin en iyi yolu, yüksek kaliteli, benzersiz içerik üretmektir.

Dijital pazarlamacılar her zaman Google algoritma tercihlerine uygun bir kampanya oluşturmak için çabalıyorlar. İçerik stratejilerinden, teknik web sitesi yapımına kadar, akılda tutulması gereken bazı hususlar vardır.

Sayfa, kullanıcıya vaat edilen bilgileri, çözümü veya hizmeti sağlamalıdır.
Bir etki alanı referans olarak güçlü dış bağlantılara sahip olmalıdır.
Güvenilir bilgileri yüksek kaliteli bir bilgi kaynağıyla harmanladığınızı arama motorlarına göstermenin bir yolu, kaynaklarınıza başvurmaktır. Google, kullanıcınıza doğru bilgi sağlamak için çabaladığınızı görebiliyorsa, sorumlu bir içerik tasarımcısı olduğunuzu anlar ve sizi artırılmış görünürlük ile ödüllendirir. Bu bağlantılar, arama motorlarının siteniz ile başvurulan yüksek kaliteli, konuyla ilgili siteler arasında ilişki kurmasına da yardımcı olabilir.

Geri bağlantılar hayati önem taşımaktadır.
Harika bir backlink portföyü oluşturmak (sitenize işaret eden bağlantıları olan saygın web sitelerinin toplanması) herhangi bir SEO stratejisinin önemli bir parçasıdır. Panda bu konuda önemli bir rol oynar, bağlantılı içerikten pozitif olarak bahseden sayfalardan çok sayıda dış kaynak içeren sayfaları tercih eder. Bu olumlu bağlantılar, bir kaynak olduğunuzu ve diğer insanların sizi böyle gördüğünü gösterir.

Panda yorumlarınızı okur.
Bağımsız olarak doğrulanmış kaynaklar tarafından gözden geçirilebilen bir hizmet veya ürününüz varsa, kullanıcılara sitenizde değerlendirme şansı sunduğunuzdan emin olun. Google'ın anlayabileceği bir formatta olan 5 yıldız derecelendirmeleri, arama motorunun hizmetinizin kalitesini ve dolayısıyla kullanıcı deneyiminizi tanımasına yardımcı olacaktır.

Bu yazı serimiz bir diğer Google algoritması olan Gooogle Penguen ile devam edecektir. SEO konusunda önemli yardımlar almak ve hizmetlerimizden yaralanmak için ikwebtasarım.com sitemiz üzerinden iletişime geçebilirsiniz.