Güvenli Online Alışveriş İçin Öneriler
Güvenli Online Alışveriş İçin Öneriler
Özellikle pandemi döneminde artan online alışveriş tercihini fırsata çevirmek isteyen dolandırıcılar, genellikle sahte internet siteleri ve sosyal medya sayfalarını kullanıyor.
Hemen her şeyde olduğu gibi online alışveriş konusunda da güvenliğe dikkat etmek son derece önemli. Kötü amaçlı kişilere bilgilerini kaptırmak ya da dolandırılmaktan korkan kullanıcılar genellikle online alışverişlerden uzak durmaya çalışıyor.
Oysa ki tüketiciler gerek Türkiye, gerekse dünya genelindeki web sitelerinden alışveriş yaparken bazı hususlara dikkat ederek sorunsuzca alışveriş yapabilirler.
Güvenli bir alışveriş için aşağıda sıraladığımız konulara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Sertifika kontrolü : Sitenin SSL (Secure Sockets Layer) “Güvenli Giriş Katmanı” sertifikası olup olmadığını kontrol edin online alışveriş hizmeti sunan tüm sitelerde kredi kartı güvenliği için SSL sertifikası kullanmak zorundadır. Sitenin bu sertifikaya sahip olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Sertifikası bulunuyorsa, kötü amaçlı kişilerin ya da yazılımların kredi kartı bilgilerinize erişmesi mümkün olmaz. Çünkü SSL sertifikası kart bilgilerinizi sunucuya iletirken şifreleme yapar ve bilgilerinizin kötü amaç ile kullanılmasını imkansız hale getirir.
SSL sertifikası olan sitenin adres çubuğunu kontrol ettiğinizde kilit simgesi görebilirsiniz. Bu simge size sitenin güvenli olduğunu anlatır.
Ürün ve Satıcı hakkındaki yorumlarını inceleyin: Ürün ve satıcı firma hakkındaki kullanıcı yorumlarını okuyun Forumlarda veya sosyal medyada o markaya dair paylaşılan bilgileri okuyun. Kullanıcı yorumlarını içeren fiyat karşılaştırma siteleri gibi kaynaklardan faydalana bilirsiniz.
Site hakkında araştırma yapın : Alışveriş yapacağınız sitenin ne kadar süredir faaliyette bulunduğuna dair kısa bir araştırma yapın. Sitenin kurumsal olup olmadığına, iletişim bilgilerinin bulunup bulunmadığına bakın.
İnternet ve sosyal medya aracılığıyla ürünü satan firmaların gerçek ve kurumsal bir şirket olup olmadıklarına dikkat etmek de çok önemli. Alışveriş siteleri için iletişim sayfalarında Ticaret Bakanlığının koyulmasını zorunlu tuttuğu bazı bilgiler vardır. Bunlardan biri elektronik posta adresinin beyan edilmesidir. Ayrıca Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarasını yazıyor olması gerekmektedir. Zaten alışveriş yapılacak firma ciddiyse 'iletişim' veya 'hakkımızda' sayfasında bunların bulunması lazım. Eğer bu bilgiler yoksa vatandaşlar için şüpheli bir durumdur.
Ortak bilgisayarları kullanmayın : İnternet alışverişi için kesinlikle iş yerinde ya da başka yerlerde bulunan ortak kullanılan bilgisayarları kullanmayın. Çünkü bu tarz bilgisayarda virüs olabilir ve maalesef banka bilgilerinize bu şekilde ulaşılabilir. Bu bilgisayarlar üzerinden kredi kartı ve kişisel bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.
Güvenli Şifreler Belirleyin
Online alışveriş için bir siteye üye olurken, başkaları tarafından kolay tahmin edilemeyecek ve içinde sayı, harf ve simgelerin olduğu bir şifre seçin. Güçlü şifreler kullanmak her zaman güvenlikte kalmanızı sağlar. Bir hesabınızın şifresini ele geçirdikten sonra sizinle bağlantılı tüm hesaplarda aynı şifreyi denerler. Bu nedenle de her hesabınızın şifresini ayrı tutmanız önemlidir. Güçlü şifrelerin akılda kalması zor olduğu için parola yöneticisi gibi programlar kullanabilirsiniz.
VPN Kullanın : Herkese açık Wi-Fi ağlarından bankacılık işlemleri ya da online alışveriş yapmanız, doğrudan güvenlik açığı demektir. Kafe, alışveriş merkezi, Wi-Fi hizmeti bulunan toplu taşıma araçları gibi ortak kullanılan internet bağlantı ağları, şifreli olsa bile, güvenlik önlemlerine korunaklı olmaz. Bu nedenle kişisel verilerinizi kullanarak girdiğiniz tüm siteler, başkaları tarafından kolaylıkla görülebilir ve ağdaki veri gidiş gelişlerine karşı korsan yazılım kodlamış kişi kişisel bilgilerinizi kolaylıkla ele geçirebilir. Eğer böyle bir ortamda kişisel bilgilerinizin olduğu herhangi bir hesaba girmek zorunda kalırsanız, bağlandığınız ağ için bir VPN sunucusu kullanın. VPN sunucusu, girdiğiniz sitelerle bilgisayarınız arasında güçlü bir şifre oluşturur.
Mesafeli satış sözleşmesi bulunmuyorsa : Online alışveriş siteleri mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu sunmak zorundadır. Eğer alışveriş yapılan e-ticaret şirketi bu sözleşmeleri sunmuyorsa, bu sitelerden alışveriş yapmayın.
Fiyat bilgilerine dikkat edin : Alışveriş yaptığınız sitede bulunan ürünlerin fiyat bilgileri size inandırıcı gelmiyorsa, şüphelerinizi ciddiye alın; araştırma yapın. Sitede gösterilen fiyat ile ürünü sepete attığınızda görünen fiyatın aynı olup olmadığını kontrol edin.
3D ödeme sistemini kullanın : 3D Secure (Güvenli Ödeme) sistemi, e-ticaret işlemlerinin güvenliğinin artırılması amacıyla Visa ve Mastercard tarafından geliştirilmiş özel bir sistemdir.
3D Secure ile ödeme yapılırken, kullanıcının ekranında bankalar tarafından sunulmakta olan özel bir 3D Secure ile ödeme ekranı açılır. Aynı anda ödeme yapmak isteyen kart sahibinin, bankada kayıtlı olan cep telefonu numarasına bir onay kodu gönderilir. Cep telefonuna gelen kod 3D Secure işlem ekranında istenen alana girilip onay verilmediği taktirde ödeme gerçekleşmez. Yani kart sahibi dışında kimse ilgili ödemeyi gerçekleştiremez.
Diğer bir deyişle hem satıcı hem de alıcı için koruyucu bir güvenlik aşamasıdır. 3D ödeme seçeneği sunan siteleri tercih edin.
Kredi Kartı Yerine Sanal Kart Kullanın : Sanal kart kullanmak, ödeme konusunda güvenli bir diğer alternatif. İnternetten alışveriş yapmak istiyor ama kendinizi güvende hissetmiyorsanız Sanal Kredi Kartları’nı kullanabilirsiniz. Sanal Kredi Kartları’nın limitini kendiniz belirler ve telefon veya internet üzerinden risksiz alışveriş yaparsınız. Sanal kart limitinizi her alışveriş sonrası sıfırlayın.
Alışveriş sitesine kart bilgilerinizi asla kaydetmeyin.
İade politikalarına dikkat edin : İnternet alışverişi yaparken en çok dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise markaların iade politikaları. İnternet satışı yapan sitenin SSS (Sıkça Sorulan Sorular) Bölümünde genellikle bu konu ile ilgili cevaplar bulabilirsiniz. İade süresinin kaç gün olduğuna özellikle dikkat edin.
Ürün kapınıza geldi ancak eksik veya sizin şipariş etmediğiniz bir ürün teslim edildi. İşte bu durumda sözleşmeden kaynaklı cayma hakkını kullanmanız gerekiyor. Aynı zamanda mesafeli sözleşme de tek taraflı fesh ediliyor.
Alışverişinizin kaydını tutun : Alışverişinizi bitirmeden önce çıktısını alın. Herhangi bir anlaşmazlık yaşadığınızda bu belgelere ihtiyaç duyabileceğinizi unutmayın.
İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bu belli başlı birkaç nokta, tüketiciyi kötü niyetli kişilerden koruyacaktır. Gerekli güvenlik önlemlerini taşıyan güvenli alışveriş sitelerin üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Yani, güvenli bir şekilde alışveriş yapmak için internet üzerinden bir şeyler almaktan vazgeçmenize gerek yok. Saydığımız noktalara dikkat ettiğiniz takdirde, alışverişinizi tam da beklentilerinizdeki gibi tamamlayabilirsiniz!