Hosting Nedir?
Hosting Nedir?
Web sitesi nasıl kurulur diye sorduğumuzda karşımıza çıkan ilk cevap bir hosting hizmeti almanız gerekiyor oluyor. Peki bu kadar önemli olan olmazsa olmaz Hosting nedir? Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Hosting Nedir?
Web hosting hizmeti, web sitenizi veya web uygulamanızı internette yayınlayabilmenizi sağlayan online bir hizmettir. Bir hosting hizmetine kayıt olduğunuzda, basit olarak web sitenizin düzgün şekilde çalışabilmesi için gerekli dosya ve verileri depolayabileceğiniz bir sunucu üzerinde alan kiralamış olursunuz.
Hosting, web sayfası bilgilerinizi saklayan ve insanlarca erişilmesini sağlayan sunucu sistemidir. Bir sunucu, web sitenizi görmek isteyen herkese sürekli olarak görünebilmesi için kesintisiz şekilde çalışan somut bir bilgisayardır. Web host sağlayıcınız sunucuyu açık ve çalışır tutarak, zararlı saldırılardan koruma ve içeriğinizi (metinler, görseller, dosyalar) sunucudan ziyaretçilerinizin tarayıcılarına aktarmakla görevlidir.
Yeni bir site açmaya karar verdiğinizde, size sunucu alanı sağlayan bir hosting şirketi bulmanız gerekir. Web host sağlayıcınız tüm dosyalarınızı, içeriğinizi ve veri tabanlarınızı sunucuda depolar. Ne zaman birisi domaininizi, kullandıkları tarayıcının adres çubuğuna girse, host sağlayıcınız talebi yerine getirmek için gerekli dosyaları transfer eder ve sitedeki bilgiler ekranınızda belirir.
Web sunucuları da aslında bir bilgisayar olduğu için bir işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. İşletim sistemine göre iki farklı hosting çeşidi bulunmaktadır;
Linux Hosting : Linux işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür. PHP, MySQL gibi diller için idealdir.
Windows Hosting : Windows işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür. ASP ve ASPX kullanılan siteler için idealdir.
İkisi arasındaki fark projelerinizde kullandığınız yazılım dili ile ilgilidir. Hangisini tercih etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız endişe etmenize gerek yok, çünkü web tasarım hizmeti aldığınız firma projeleriniz için en uygun hosting sistemini size önerecektir.
Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Host hizmetinin verildiği sunucularda bir site barındırılabileceği gibi, çeşitli yöntemlerle parçalanarak birden fazla site de barındırılabilir. Hosting hizmeti paylaşım türlerine göre incelenebilir.
Fiziksel sunucu (Dedicated Server) : Sunucunun tamamının (dolayısı ile tüm sunucu kaynaklarının) müşteriye ait olduğu hosting çeşididir. Dedicated server alanlar bu sunucuda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma metotları ile birden fazla site de barındırabilirler.
VDS (Virtual Dedicated Server) : Sanallaştırılmış Fiziksel Sunuculardır. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun çeşitli programlar aracılığı ile birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak tanır. Bir dedicated server VDS olarak bölünürse, her VDS’nin kendine ait bir işletim sistemi ve kaynakları olur. Yani bir sunucudaki VDS hesapların bazıları Linux işletim sistemi kullanırken, bazıları Windows işletim sistemi kullanabilir.
VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS için ayrı ayrı atanır. Örneğin 2 TB depolama alanı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 512 GB depolama alanı tanımlanabilirken, diğerine 1536 GB depolama alanı tanımlanabilir. Trafik, RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde belirlemek mümkündür.
VPS (Virtual Private Server) : Sanallaştırılmış Özel Sunuculardır. Tıpkı VDS paketlerinde olduğu gibi, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak farklı fiziksel sunuculara ayırmak sureti ile oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani bu hosting modelinde, server üzerinde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık ihtiyaçları doğrultusunda kullanır.
Paylaşımlı hosting (Shared Web Hosting) : Adından da anlaşılacağı üzere, bir sunucu üzerinde birçok web sitesinin barındırılması amacı ile kullanılmaktadır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar, sunucudaki tüm siteler tarafından ortak olarak kullanılır. Bu sebeple, serverda bulunan diğer sitelerin aşırı kaynak tüketimi nedeni ile siteniz erişim problemi yaşayabilir. Ekonomik olması nedeni ile ziyaretçisi az olan ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için idealdir.
WordPress Hosting : WordPress kullanımı için özel olarak optimize edilmiş hosting çeşididir. Linux tabanlı sunucular üzerinden tahsis edilir. WordPress kullanılarak yayınlanmış web siteleri, sunucu kaynaklarını fazla tükettiği için; bu web barındırma ürünü son yıllarda tercih edilmeye başlanmıştır.
Bu hosting paketi genelde WordPress kurulmuş şekilde satılır. Sitenizi daha işlevsel hale getirecek birçok uygulama ve ücretsiz temalar da standart olarak yüklüdür. Ayrıca WordPress yazılımının kendisinde oluşacak her türlü güncelleme otomatik olarak alınır.
WordPress hosting paketlerinde genellikle hosting paneli erişimi yoktur. WordPress dosyalarında düzenleme yapmak istendiğinde ise WP-CLI isimli eklenti kullanılır. Bu eklenti admin panelinde bir komut satırı oluşturur ve tema, eklenti, sistem dosyalarının düzenlenmesi bu komut satırından yapılır.
WordPress hostinglerde depolama alanı için SSD kullanılır. Disk okuma ve yazma kapasitesi HDD’ye göre daha hızlı olduğu için, ziyaretçilerin içeriklere erişimi daha hızlı hale gelir.
WordPress’in güvenlik bakımından zayıf olan yönleri, çeşitli güvenlik yamaları ile daha güçlü hale getirilir. Ayrıca önbellekleme işlemi için farklı yazılımlardan yararlanılarak, sitenin daha hızlı çalışması sağlanır.
Bazı paketlerde CDN servisleri ve SSL sertifikaları da kullanmak mümkündür. Ayrıca subdomain kullanmanın mümkün olduğu paketlerde satılmaktadır.
En büyük iki dezavantajının ilki; sitenizi WordPress dışında farklı bir scriptte yayınlamak isterseniz, bu işlemin hosting türünüzü değiştirmeden mümkün olmayışıdır. İkinci dezavantajı ise sunucu erişimi olmadığı için, sunucunuz üzerinde ihtiyacınız olabilecek optimizasyonları yapmanıza olanak tanımamasıdır.
Bulut (Cloud Hosting) : Bu teknoloji; birçok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan, sanallaştırma yöntemi kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir.
Bulut sunucuların en büyük avantajı; sunucu kaynaklarının bir panel üzerinden, ihtiyaç doğrultusunda, arttırılabilmesi ya da azaltılabilmesidir. Sistem kaynaklarına olan ihtiyaçlarınız değişiklik gösterdiğinde, fiziksel olarak bir server değişikliği yapmanız gerekmez.
Bulut sunucularda oluşabilecek herhangi bir donanım arızasından dolayı siteniz olumsuz etkilenmez. Arıza nedeni ile azalan kaynak yerine, sunucu parkındaki diğer serverlardan kaynak sağlanır. Dolayısı ile ilgili arıza giderilene kadar web siteniz kapalı kalmaz veya hız kaybetmez.
Bulut sunucuda barındırılan bir siteye erişmek isteyen ziyaretçi, erişim için kendisine en yakın coğrafi konumda bulunan server üzerinden ziyaret gerçekleştirir. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; Almanya, Bulgaristan, Türkiye üzerindeki fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile oluşturulan bir bulut sunucudaki siteye girmek isteyen Yunanistan’daki ziyaretçi; kendisine en yakın coğrafi konum olan Bulgaristan’da ki serverdan sitenizi görüntüler. Bu sayede sitenize erişim hızı ve siteniz içerisindeki gezinme hızı daha yüksek olur.
Günümüzde birçok web hosting firması; VPS paketlerinde de bulut sunucu çözümünü tercih etmektedir. Ayrıca bulut sunucuların hemen hemen tamamında SSD depolama teknolojisi kullanılmaktadır. HDD ile oluşturulan bulut sunucular görece daha yavaştır.
Kurumsal Hosting : Genelde e-posta trafiği yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilen bir web barındırma çözümüdür. Normal bir Linux ya da Windows hosting hizmetinden tek farkı, daha sağlıklı e-posta alıp gönderebilmek için farklı teknolojiler kullanılmış olmasıdır. Ayrıca e-postaların silinmeden sistemde saklanabilmesi için, depolama alanı da daha büyüktür.
E-Posta Sunucusu : E-Posta trafiği çok yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilir. Bu hosting türünde web sitesi ya da başka bir uygulama barındırılamaz. Sunucunun tamamı e-posta trafiğini kusursuz şekilde sağlayabilmek için optimize edilmiştir.
Mail Hosting : Bakıldığında e-posta sunucusu ile aynı amaca sahiptir, çok yoğun e-posta trafiği olan işletme ve kurumlar için en ideal çözümlerden bir tanesidir. Sadece e-posta kullanım amaçlı oluşturulan bu paketlerde internet sitesi yayınlaması yapılamamaktadır.
Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hosting satın alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Öncelikle işletim sistemine dikkat etmeniz gerekmektedir.
- İçerikleriniz için yeterli alan olduğundan emin olun. İhtiyaç duyacağınız web alanı hakkında belirleme yapmanız gerekmektedir. Kullanım ihtiyacınızdan fazla web alanına sahip olmanız maddi açıdan gereksiz bir yük olacaktır. Ancak yetersiz olmasının erişim ve yüksek hızda sıkıntı çıkaracağını bilmeniz gerekmektedir.
- E-posta hizmetinin ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.
- Kontrol panelinin kullanışlı olduğundan emin olun.
- Aylık trafik sınırının ziyaretçilerinizi engellemeyeceğinden emin olun.
- Veri tabanı sınırına dikkat edin
- Sağlayıcınızın erişilebilirlik garantisi sunduğundan emin olun.
- Teknik desteğin ulaşılabilir olduğundan emin olun.
- Piyasa fiyatının altında hizmet sunan sağlayıcılara kanmayın.
İlk anlaşma sırasında dikkat etmediğiniz bu durumlar ileride sorun yaratabilir. Alan adınızı taşımak istediğinizde ya da aylık trafik sınırı aşıldığında ekstra ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Daha da kötüsü yeterli teknik destek yoksa tüm emeğiniz çöp olabilir.
Hosting alırken, alacağınız yerin güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Sektörde uzun yıllardır hizmet veren bir firmadan seçim yapmalısınız. www.isimkayit.com sizin için en doğru karar olacaktır.
Hosting paketlerimizi incelemek için lütfen sitemizi ziyaret edin.