HTTPS Nedir?
HTTPS Nedir? Nasıl Çalışır?
Veri aktarımının güvenliğini sağlayan güvenlik aracıdır. Banka bilgileri, önemli kişisel veriler, eposta servisleri ve kimlik bilgileri isteyen sitelerin güvenliği bu araç ile sağlanmaktadır. Güvenli bir gezinti için tüm verileri şifreler ve saklar. Özellikle veri alışverişi sırasında kullanılan bilgileri güvenli hale getirir.
Web tarayıcıları için de HTTPS önemlidir. HTTPS olamayan hiçbir web siteyi güvenli göstermez. Bir sitede HTTPS olduğunu anlamak için site urlsinin yanına bakmanız yeterlidir. Url’nin başında kapalı asma kilit simgesi varsa güvenli, yoksa güvenli olmayan site olduğunu anlayabilirsiniz.
HTTPS Nasıl Çalışır?
HTTPS, iletişimi, bir şifre protokolü kullanarak şifreler. Bu protokol katmanı SSL olarak bilinir. HTTPS protokolüne sahip olan web sitelerinde yapılan her işlem güvenli bir şekilde korumaya alınır ve başkaları tarafından erişime kapatılır. Bu tür bir güvenlik sistemi, iki taraf arasındaki iletişimi şifrelemek için iki farklı anahtar kullanır.
Güvenlik & Gizlilik
Siteniz HTTPS üzerinden çalışıyorsa, tarayıcınız üzerinde yapılan her türlü işlem yüksek güvenli bir protokol tarafından korunuyor demektir. Bir e-ticaret sitesi kullanıyorsanız ya da siteniz içerisinde kullanıcı bilgileri barındırıyorsa HTTPS’yi kullanmanız gerekiyor. HTTPS, sadece bilgileri korumakla kalmıyor, aynı zamanda bir kullanıcının güvenliği ihlal edildiğinde ve sömürüldüğünde potansiyel olarak ortaya çıkabilecek herhangi bir ceza veya davadan kendinizi yalıtıyorsunuz. HTTP ile gerçekleşen konuşma, “düz metin” içinde gerçekleşir; bu, bir üçüncü tarafın tarayıcınızın konuşmasını dinleyebileceği ve söylenen her şeyi görebileceği anlamına gelir. Bu kredi kartı numarası veya diğer hassas şeyler gibi kişisel bilgileri çalmak için harika bir yoldur. Bu yüzden HTTPS kullanmak önemlidir.