Linux Nedir?
Linux İşletim Sistemi Hakkında Herşey
Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Diğer işletim sistemleri gibi Linux, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve web'de gezinme veya bir metin düzenleyicisinde bir dosyayı düzenleme gibi görevleri gerçekleştirmenizi sağlayan çeşitli yazılım bileşenlerinden oluşur. Linux ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır, yani yazılımı herhangi bir şekilde kullanabilir, kopyalayabilir, çalışabilir ve değiştirebilirsiniz. Kaynak kodu ile dağıtılır, böylece kullanıcılar kodu görüntüleyebilir ve değiştirebilir. Bu, tescilli bir işletim sistemi olan Microsoft Windows'ın aksine. Linux'un birçok sürümü var. Daha popüler Linux dağıtımlarından bazıları Debian, Ubuntu, Fedora, openSUSE, Red Hat Enterprise Linux ve SUSE Linux Enterprise Server'dır. Bugün, Linux neredeyse tüm bilgi işlem platformlarını çalıştırıyor: cep telefonları, tabletler, sunucular, masaüstü bilgisayarlar, ana bilgisayarlar vb. Android, cep telefonları ve tabletler için yaygın olarak kullanılan bir işletim sistemidir.
Linux, UNIX'e benzer şekilde tasarlanmıştır, ancak telefonlardan süper bilgisayarlara kadar çok çeşitli donanımlarda çalışacak şekilde geliştirilmiştir. Her Linux tabanlı işletim sistemi, donanım kaynaklarını yöneten Linux çekirdeğini ve işletim sisteminin geri kalanını oluşturan bir dizi yazılım paketini içerir.
İşletim sistemi, diğerlerinin yanı sıra GNU araçları gibi bazı ortak çekirdek bileşenleri içerir. Bu araçlar kullanıcıya çekirdeğin sağladığı kaynakları yönetme, ek yazılım yükleme, performans ve güvenlik ayarlarını yapılandırma ve daha pek çok yöntem sunar. Bir araya getirilen bu araçların tümü işlevsel işletim sistemini oluşturur. Linux açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğundan, yazılım kombinasyonları Linux dağıtımları arasında değişiklik gösterebilir.
Komut Satırı Nedir?
Komut satırı, bir bilgisayara doğrudan erişiminizdir. Yazılımdan, grafik kullanıcı arabirimlerinin (GUI) sorup tıklayamadığı donanım eylemlerini gerçekleştirmesini istediğiniz yer burasıdır.
Komut satırları, özel veya açık kaynaklı olmak üzere birçok işletim sisteminde kullanılabilir. Ancak genellikle Linux ile ilişkilidir, çünkü hem komut satırları hem de açık kaynak yazılım birlikte kullanıcılara bilgisayarlarına sınırsız erişim sağlar.
Linux'un son sürümü, her zamankinden daha fazla yerleşik komut satırı özelliği ile birlikte geliyor ve bu yetenekleri komut satırının dışında bulunan kullanımı kolay modüllerde bir araya getiren konsollar içeriyor.
Diğer İşletim Sistemlerinden Farkı Ne?
Linux birçok yönden Windows, OS X veya iOS gibi daha önce kullanmış olabileceğiniz diğer işletim sistemlerine benzer. Diğer işletim sistemleri gibi Linux'un da grafik arayüzü vardır ve kelime işlemci uygulamaları gibi diğer işletim sistemlerinde kullanmaya alışkın olduğunuz yazılım türlerinin Linux eşdeğerleri vardır. Çoğu durumda, yazılımın yaratıcısı, diğer sistemlerde kullandığınız programın Linux sürümünü yapmış olabilir. Bir bilgisayar veya başka bir elektronik cihaz kullanabiliyorsanız, Linux kullanabilirsiniz. Ancak Linux, diğer işletim sistemlerinden de birçok önemli açıdan farklıdır. İlk olarak ve belki de en önemlisi, Linux açık kaynaklı yazılımdır. Linux oluşturmak için kullanılan kod ücretsizdir ve herkes katkıda bulunabilir. Linux, Linux işletim sisteminin temel parçaları genellikle yaygın olmasına rağmen, farklı yazılım seçenekleri içeren birçok Linux dağıtımı olduğu için farklıdır. Bu, Linux'un inanılmaz derecede özelleştirilebilir olduğu anlamına gelir, çünkü sadece kelime işlemciler ve web tarayıcıları gibi uygulamalar değiştirilemez. Linux kullanıcıları ayrıca hangi sistemin grafik görüntülediği gibi temel bileşenleri ve diğer kullanıcı ara birimi bileşenlerini de seçebilir.