Siber Saldırılardan Korunma Yöntemleri
Siber Saldırılardan Korunma Yöntemleri
Gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası olan internet kullanımı, gündelik yaşamdaki rekabet, politik gerilimler ve çatışmalar sanal dünyaya yansıdıkça bu alanda çatışmaların ve saldırıların olması kaçınılmaz hâle geliyor. Bugün birçok devletin ve özel kurumun önüne geçmek için ciddi önlemler aldığı siber saldırılar, internet siteleri için büyük bir tehlike arz ediyor.
Web siteniz, mail adresiniz, sosyal medya hesabınız her an hackerların saldırısına uğrayabilir. Çeşitli politik, kâr amaçlı yada tamamen zevk için siber suç işleyen hackerların saldırılarından korunmak için çeşitli önlemler almanız gerekir. Özellikle kurumsal siteler ve şirket ağları her an bir siber saldırıya uğrama riskine sahiptir.
Bilgisayar güvenlik sorunlarını takip eden insanların da bildiği üzere zararlı yazılımlar içeren siteler oldukça yaygın. Google’ın verilerine göre hackerlar tarafından ele geçirilen sitelerin sayısında geçtiğimiz yıla oranla %35’lik bir artış bulunuyor. Son yıllarda siber suçlarda görülen artışlar şunu gösteriyor ki, güvenlik uzmanlarının işlerini eskiye oranla daha da ciddiye almaları gerekiyor.
Siber saldırılardan korunmak için Siber saldırı nedir? Korunma Yöntemleri? sorularının yanıtlarını bilmek gerekir.
Siber Saldırı Nedir?
Günümüzde teknoloji muazzam bir hızla ilerlemekte ve bunun bir sonucu olarak da bazı sorunlar artmaktadır. Bu olaylardan bir tanesi de siber saldırı yani başka bir deyişle sanal saldırıdır. Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. İlk olarak 1958 yılında, canlılar ve makineler arasındaki iletişim disiplinini inceleyen Sibernetik biliminin babası sayılan Louis Couffignal tarafından kullanılmıştır. Siber saldırı; bilgisayar ve İnternet alanında uzman kişiler tarafından devlet, polis, jandarma, banka veya şahısların bilgisayar sistemlerine, hesaplarına zarar vermek amacıyla gerçekleştirilen bir çeşit elektronik saldırı biçimidir. Siber saldırı sonucunda ele geçirilen hesaplardaki bilgiler deşifre edilebilir, önemli bilgiler ( kredi kartı bilgiler, hesap bilgileri, ülke güvenliği için gerekli bilgiler ) zararlı kişilerce ele geçirilebilmektedir.
Siber Saldırılardan Kişisel Korunma Yöntemleri?
Aşağıda doğrudan size, bilgisayarınıza veya ailenize yapılabilecek siber saldırıları önlemek için yardımcı olacak olan birkaç ipucu verilmiştir:
Yazılımlarınızı güncel tutun: Yazılımın düzenli olarak güncellenmesi, hackerlerin fidye yazılımı saldırıları başlatmak için kullanabileceği güvenlik açıklarını ortadan kaldırır. Yazılımınızı ve cihazlarınızı yamalamak, herhangi birinin sizin izniniz olmadan sistemlerinize erişmesini engelleyecektir.
Kötü amaçlı yazılımdan ve virüsten koruma yazılımı yükleyin: Kötü amaçlı yazılımdan ve virüsten koruma yazılımı, kötü amaçlı yazılımların okul cihazlarına bulaşmasını engellemenizi sağlar. Savunmanızı güçlendirmek için otomatik güncellemeler, virüs taraması ve kimlik avına karşı koruma desteği içeren çözümler kullanmayı tercih edin.
Güçlü parolalar seçin: Güçlü bir parola seçmek, siber suçluların kurumsal hesaplara girmesini çok daha zor hale getirir. Büyük ve küçük harflerin, sayıların ve simgelerin karışımıyla sözlük dışı sözcüklere dayalı parolalar oluşturun. Bu durum, başarılı bir bilgisayar korsanlığı girişimi olasılığını azaltacaktır. Ağınıza uzaktan erişim için çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek de ayrıca önemlidir.
Güvenlik eğitimi alın: Siber saldırılar sürekli olarak gelişmektedir. Çalışanlar ve eğitim üyeleri için güvenlik bilinci eğitimi düzenlemek, kimlik avı ve sosyal mühendislik girişimlerini tespit etmek için gereken becerileri geliştirmelerine yardımcı olacaktır.
E-posta bağlantılarına tıklamaktan veya ekleri açmaktan kaçının: E-posta bağlantılarına tıklamak veya tanımadığınız göndericilerden gelen ekleri açmak, kötü amaçlı yazılım yüklemeye yol açabileceğinden güvenlik riski taşır. Çalışanlar ve öğretim üyelerine, herhangi bir şeye tıklamadan önce gönderenin meşru olup olmadığını nasıl kontrol edeceklerini düzenli olarak hatırlatın
İndirme yaptığınız siteler güvenilir olması lazım: İnternet üzerinden belge, resim, video gibi indirmeler yaparken kesinlikle bilindik sitelerden yararlanmalıyız. Aksi halde virüs bulaşma ihtimali artacaktır.
Siber Saldırılara Karşı Şirket ve Kurumlara Korunma Önerileri?
Dünyanın en büyük Teknoloji şirketlerinin dahi siber saldırılara uğradığı günümüzde bu tehdidi tamamen sona erdirmek mümkün değil ancak saldırı ihtimali ve bunun sonucunda oluşacak zararlar azaltılabilir.
Siber güvenlik uzmanıyla çalışın: Şirketinizde BT departmanının olması önemli bir avantaj ancak bu durum siber saldırılara karşı tamamen hazırlıklı olduğunuz anlamına gelmiyor. Siber güvenlik ve verilerin korunması için alanında yetkin kişilerle çalışın veya dışarıdan danışmanlık alın. Bu kişilerin işlerini tam olarak yapabilmeleri için şirketinizin teknolojik altyapısını iyileştirin.
Şirket içinde siber güvenlik eğitimleri düzenleyin: Çalışanlarınızın siber saldırılar da dahil olmak üzere tüm değişimlere adapte olması için eğitimler düzenleyin ve güvenlik uygulamalarını şirket kültürünüzün bir parçası haline getirin. Bu eğitimlerde e-mail göndermeden şifrelemeye ve hatta telefon konuşmalarında paylaşılacak bilgilere kadar iş süreçlerinizdeki tüm detaylar üzerinde titizlikle durun.
Küçük işletmelerin de siber saldırıya uğradığını unutmayın: Küçük ve orta ölçekli işletmelerin en büyük yanılgısı, siber saldırıların büyük şirketlere yapıldığı yönünde. Halbuki bu şirketlerde genellikle BT departmanı olmadığı biliniyor ve bu yüzden yoğun siber saldırı yapılabiliyor. Microsoft’a göre, günümüzdeki siber saldırıların yüzde 43’ünün küçük işletmelere karşı gerçekleştirildiğini göz önünde bulundurun.
Verilerinizi şifreleyin: Siber güvenlik tehditlerinden korunmanın en basit ancak etkili yöntemlerinden biri de veri şifrelemedir. Özellikle günümüz dünyasındaki esnek çalışma ortamı ve sisteme telefon, tablet gibi cihazlarla uzaktan erişme imkânı, şifrenin önemini daha da artırıyor. Veri şifreleme ile her bir veri parçasına yalnızca şifre ile ulaşılabiliyor. Böylece olası bir siber saldırı veya cihazın kaybedilmesi, çalınması gibi durumlarda, veriler büyük ölçüde zarar görmeden veya üçüncü kişilerin eline geçmeden korunabiliyor.
Yedekli çalışın: Günümüzde yedekleme yalnızca verilerin güvenli bir şekilde saklanmasını değil, iş operasyonlarını yürütmek için kullanılan uygulamaları ve sunucu yazılımını da koruyor. İş süreçlerinizde hiçbir aksamaya yol açmayacak çözümlerden yararlanarak sürekli yedekleme sağlayın.
Güncel kalın: Eski uygulamalar siber saldırılara veya diğer tehditlere açıktır. Bu nedenle tüm yazılımlarınızın son sürüm ve güncel olmasına özen gösterin. Tüm yazılımların otomatik güncelleme yapmadığını göz önünde bulundurarak rutin kontroller gerçekleştirin. Eksik yamalara ve güvenlik açıklarına dikkat edin.
Yeni teknolojilerden yararlanın: Sistemlerinizi korumak için günümüz teknolojileri ile geliştirilen yeni yöntemlerden yararlanın. Yapay zeka yeni siber saldırılara yol açmakla birlikte, bu saldırılardan korunmak için de çözüm sunuyor. Biyometrik giriş, çok faktörlü kimlik doğrulama gibi yöntemlerle de sistemlerinizi koruma altına alabilirsiniz.
Buluta geçin: Günümüzde verilerin hızlı bir biçimde büyümesi, lokal veri merkezlerinin kapasitesinin yetersiz kalmasına ve operasyonel yük nedeniyle iş süreçlerinin yavaşlamasına neden oluyor. Araştırmalar bulut sistemi kullanan işletmelerin geleneksel lokal veri merkezi kullanan işletmelere göre yüzde 60 daha az güvenlik sorunu yaşadığını gösteriyor.
Güvenliğe yatırım yapın: 2004 yılında 3,5 milyar dolar olan siber güvenlik pazarı büyüklüğünün 2024 yılında 300 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Ancak bu rakamlar siber saldırı sonucu oluşabilecek veri sızıntısı veya hizmet kesintisi ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kalıyor çünkü 2021 yılında siber suçların maliyetinin 6 trilyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle tüm şirketlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının güvenlik yatırımlarını artırması gerekiyor.
Felaket kurtarma senaryosuna çalışın: Siber saldırılar için tüm hazırlıkları yapmış olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak günümüz dünyasında bu pek de mümkün görünmüyor. Bu nedenle periyodik değerlendirmelerle kendinizi olası saldırılara karşı güncel tutun ve zayıf yönlerinizi güçlendirin. Saldırı durumunda işlerinizi kesintisiz ve kayıpsız sürdürmek için mutlaka bir felaket kurtarma senaryosuna sahip olun.