Tasarımın İncelikleri

Tasarımın İncelikleri


Web’de, sanal dünyada var olmanın yollarından biri de web sitesidir. Sosyal medya hesaplarınız, sitenizi ve ya ürünlerinizi tanıtan diğer sitelerdeki bilgi ve bağlantılar Web’de var olmanızı sağlar. Web’deki varlığınızla yeni müşterilere ulaşma, müşteri yorumlarına fırsat tanıma, mobil cihazlar üzerinden erişilme, başarılarınızı, hakkınızdaki olumlu yorumları gösterebilme gibi artılara sahip olabilirsiniz.

Öncelikle Web’de var olma amacınızı belirleyin. Ziyaretçilerin doğrudan sizinle telefonla iletişime geçmesini mi istiyorsunuz? Ürünlerinizi listeleyip çevrim içi satış mı yapmak istiyorsunuz? Ürün ve hizmetlerinizle alakalı ayrıntılı bilgiler vermek mi istiyorsunuz? Web’deki varlığınızı sağlarken buna ne kadar kaynak ayırabileceğinizi de planlayın.

Web sitesi yapmak için öncelikle bir alan adına karar vermek ve bunu alan adı kayıt işlemleri yapan bir yerden kaydettirmeniz gerekmektedir. Bu alan adıyla beraber web sitesi barındırma hizmeti de (Hosting) almanız gerekmektedir. Bu arada Firmamızın ikwebtasarim.com olarak web tasarımında profesyonel çözümler sunarken, isimkayit.com olarak da alan adı tescil ve hosting hizmetleri sunan bir veri merkezi olduğunu belirmeden geçmek istemedim. Devam edecek olursak ; Alan adına karar verirken alan adınız, ilk bakışta sitenizin neyle ilgili olduğuna dair iyi bir fikir veren, kolay söylenebilen ve hatırlanan, çok uzun olmayan ve anlaşılır bir ad olmalıdır. Uzantısı ise eğer ticari bir işletmeyse .com tercih edilmesini öneririz.

Önemli bir ayrıntı olarak şunu söylemeliyiz ; alan adınızın tescil işlemlerinizi kesinlikle sizin tarafınızdan yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde web sitenizi yapan kişi ya da firmaya ilerleyen zamanlarda ulaşamamanız durumunda alan adınıza erişim sorunu yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Diğer önemli nokta alan adınızı belirlerken potansiyel ziyaretçilerinizin sizi arama motorlarında bulmak için kullanacağı anahtar kelimeleri içermesi de arama motoru optimizasyonunda avantaj sağlayabilir.

Etkili bir web sitesi için en önemli nokta özgün ve kaliteli içerikler kullanarak ziyaretçilere en iyi deneyimi sunarak web sitenizde yeterince vakit geçirmelerini sağlamaktır. Ziyaretçilerin sitenizi beğenmeleri demek, tekrar ziyaret edebilecekleri anlamına geldiği gibi web sayfanızı paylaşarak yeni ziyaretçilere ulaşmanızı sağlayabilir. Çalışmayan bağlantılar, yanlış bilgiler, yazım hataları, çok fazla reklam içeren web siteleri ziyaretçilerin kısa sürede ayrılmasına neden olduğu yapılan incelemeler sonucu kanıtlanmıştır.

Web sitenizin planlamasını yaparken potansiyel ziyaretçilerinizi düşünerek hareket etmelisiniz. Web sitenizi kendiniz için değil, ziyaretçilerinizin faydalanması için yaptığınızı unutmayınız. Müşterilerinizin işletmenizle ilgili hangi bilgilere ve hangi hizmetlere ulaşacağını belirlemekle başlayabilirsiniz. Web sitenizin bir haritasını çıkartıp hangi sayfaların olacağı, hangi sayfalardan nerelere gidileceğini belirleyebilirsiniz.

Tasarım aşamasında hangi renkleri kullanacağınıza karar verin, beğendiğiniz internet sitelerinin listesini hazırlayın. Bunlar sizin nasıl bir tasarım istediğinizi karşı tarafa aktarırken yardımcı olacaktır. İçerik dışında web sitenizde olmasını istediğiniz uygulamalar hakkında beklentilerinizi yazılı olarak ifade edin.

Ziyaretçilerinizin işine yarayacak bilgileri kısa ve öz olarak ifade edecek yazı, resim ve videoları hazırlayın veya profesyonel yardım alın. Çok fazla bilgiden ziyade gerçekten faydalanabilecekleri bilgiler içermesine dikkat edin.

İçeriklerinizi kendinizin güncelleyebileceği içerik yönetim sistemlerinden biriyle hazırlanmış olması, sizin kendi başınıza internet sitenizi güncellemenizi sağlayacaktır. Web sitenizin hangi altyapı ile hazırlanacağını öğrenin. 

Web sitenizin tüm popüler internet tarayıcılarında sorunsuz çalıştığını test edin. Mobil cihazlarda sayfalarınızın sorunsuz açılabildiğini farklı cihazları kullanarak görün. Web sitenizin açılış hızını kontrol edin. 

Web sitenizi yaptıracağınız kişi ve ya firmanın referanslarını kontrol edin. Teslim edilen projeleri inceleyip, bu işletmelerle görüşüp fikirilerini alın. Web sitesi projesi teslimden sonrada devam edebilecek uzun soluklu bir iş olacağından alanında uzman, tecrübeli ve işinin arkasında durabilecek firmalarla çalışmayı tercih etmenizi öneririz.

Web sitesi tasarımınız tamamlandıktan sonra yapacağınız ilk işlerden biri web sitenizi arama motorlarına kayıt etmektedir. Bu şekilde arama sonuçlarında web sitenizin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Google, Bing ve Yandex gibi arama motorlarının kayıt sayfalarını kullanabilirsiniz.

Web tasarım yapılırken önemli olan sade, özgün, yaratıcı ve gereksiz ayrıntılardan uzak web sitelerinin tasarlanmasıdır. Web sitenizdeki içeriğin kullanılacak olan tekniği belirlediğini söylemiştik. Kullanılacak teknik ne olursa olsun önemli olan web sitenizin tasarımıdır. Modern tasarımlarla bütünleşen, web sitenizin ziyaretçilerinin kullanımını kolaylaştıracak kullanıcı dostu tasarımlardan oluşmuş, dünyanın her yerinden kolay ulaşılabilecek hızlı ve güvenli web tasarımlarına sahip olmak, web tasarımın en önemli incelikleridir.

Tüm bunların yanında web tasarımın inceliklerini oluşturan noktalar yapılacak işe göre değişiklik gösterebilmektedir. Firmanızın hedef kitlesi ve hizmet verdiğiniz sektöre uygun olarak geliştirilecek ve alanında uzman kişilerce oluşturulan web tasarımları her zaman beğeni ile ziyaret edilecektir.
İKWEBTASARIM olarak bir çok başarılı çalışmaya imza atmış olmanın gururunu yaşıyor ve Kurumsal firmaların internet üzerinde varlıkları sürdürebilecekleri ve firmalarını yansıta bilecekleri profesyonel çözümler sunuyoruz.