VPN Nedir?

VPN NEDİR? AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR

VPN, (Virtual Private Network) başka bir IP üzerinden internete bağlanmanızı sağlar. Kimlik ve şifre bilgilerinin gizli tuttuğundan güvenliğinizi ve gizliliğinizi korur. Genelde VPN, yasaklı veya engellenmiş sitelere giriş için kullanılır. Kendi IP’nizin engellendiği bir siteye VPN sayesinde IP değişikliği yaparak girebiliyorsunuz. VPN programları kullandıkları tünel protokolü ve şifreleme algoritmaları ile bir internet kullanıcısının kimliğinin ve internet aktivitelerinin gizli ve güvende olmasını sağlar. VPN programı aktifleştirildiği andan itibaren cihazın internet bağlantısını internet üzerinde oluşturduğu sanal tünel üzerinden gerçekleştirir ve bu tünelin güvenliğini sağlamak için de şifreleme yöntemleri kullanır. Bu şifreleme yöntemi sayesinde gönderdiğiniz ya da erişim sağladığınız dosyalar gönderen ve alıcı arasındaki son hamleye kadar şifreyle korunur. 

VPN genelde yurt dışı ülkeler üzerinden kullanılan bir araçtır. Türkiye üzerinden VPN kullandığınız takdirde IP adresini çoğu zaman yurt dışındaki bir IP adresi olur. Yani yasaklı bir siteye giriş için vpn indirdiğinizde, VPN, Türkiye üzerinden işlem yapmıyor ve yurt dışındaki bir IP adresine bağlanıyor. Bu sayede Genel bir Türkiye kaynaklı yasak olsa bile yine de o siteye giriş izni sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca sadece Türkiye için değil bütün ülkeler VPN’yi bu şekilde kullanıyor. 
VPN Avantajları:
• Veri kullanımınız güvenli bir şekilde şifrelenir ve iletilir. Bu, sizi birçok internet tehdidine karşı korur.
• VPN’ler bilgisayar korsanlarının ulaşmak istediği bilgileri oldukça iyi derecede korur.
• Rahatlıkla açık alanda bir Wifiye bağlanabilirsiniz.
• Böyle yüksek bir güvenlik seviyesi ile webde anonim olabilirsiniz.
VPN Dezavatanjları:
• VPN türüne bağlı olarak, güvenlik protokolünün kurulması ilk önce zor olabilir ve – doğru yapılmazsa – güvenlik kusurlarına neden olabilir.
• VPN yanlış yapılandırılmışsa, bilgisayar korsanlarının bilgilerinize erişmesini kolaylaştıran DNS ve IP sızıntıları oluşabilme olasılığı daha yüksektir
• Seçim yapılabilecek bir sürü güvenlik protokolü vardır ve hangisinin daha iyi olduğunu bilmeniz zordur.