Web Standartlarının Önemi Nedir?

Web Standartlarının Önemi Nedir?

Her gün daha fazla web kullanıcısının, hızlı bağlantı eksikliği, standart olmayan yeni internet tarayıcıları, kullanılabilirlik, erişilebilirlik gibi sorunları ile karşı karşıyayız. Bir dili konuşurken, bir takım dil bilgisi kurallarına uymak zorundayız. 
Web dünyasında kullanılan ana diller HTML (Hypertext Markup Language) ve CSS (Cascading StyleSheets). İmla kılavuzu ise web standartlarıdır. 
Bu standartlar web tasarımcılarına bir sayfanın nasıl kodlanması gerektiğini göstermenin yani sıra İnternet tarayıcılarına bir sayfanın kullanıcıya nasıl görünmesi gerektiğini söyleyen bir takım kuralları içinde barındırıyor. 

Web Standartları Nedir?
Web standartları, web tabanlı içeriğin yaratılmasında ve çözümlenmesinde kullanılan teknolojilerdir. Bu teknolojiler, gelecekte de doğru biçimde görüntülenebilecek dokümanların Web’de yayımlanmasını ve bu dokümanların olabildiğince çok insan tarafından erişilebilir olmasını sağlamak üzere tasarlanmışlardır.

Yapısal diller:
• H TML (Hypertext Markup Language) 4.01
• X HTML (Extensible Hypertext Markup Language) 1.0
• X HTML 1.1
• X ML (Extensible Markup Language) 1.0

Sunum dilleri:
• C SS (Cascading Style Sheets) Level 1
• C SS Level 2 revision 1
• CSS Level 3 (in development)
• Ma thML (Mathematical Markup Language)
• SV G (Scalable Vector Graphics)

Nesne Modelleri:
• D OM (Document Object Model) Level 1
• D OM Level 2
• D OM Level 3 Core

Betik (script) dilleri:
• E CMAScript 262 (JavaScript’in standart hale getirilmiş biçimi) Bu doküman, yapı için XHTML 1.0 Strict, sunum için CSS Level 1 and Level 2 ve betik (sript) yazma için ECMAScript 262 (betik yazma için çok fazla örnek olmasa da) üzerinde durmaktadır. Bir dokümanın web standartlarına bağlı kalınarak oluşturulduğu söylendiğinde doküman yukardaki teknolojiler kullanılarak üretilmiş olmanın yanı sıra aşağıdaki özellikleri de sergiliyor demektir:
• geçerli XHTML’den oluşur
• sayfa düzeni için tabloları değil CSS’i kullanır
• düzgün biçimde yapılandırılmış 
• ve tüm tarayıcılarda çalışır.

Web Standartlarına Neden Uyulmalı?
Bazı web geliştiricileri ve tasarımcıları web standartlarını kullanmaya karşı direnç gösterirler. Sık görülen nedenler şunlardır:
Çok zor, Nasıl olsa her şekilde çalışıyor ve Kullandığım araçlar geçersiz kod üretiyor, ne yapayım. Duygusal olarak tepki göstermek ve bildiğiniz, kullanırken kendinizi rahat hissettiğiniz teknikleri bırakıp yeni bir şey öğrenmeye direnç geliştirmek çok kolaydır. Ancak, duruma mantıklı olarak bakarsanız web standartlarını öğrenmenin ve kullanmanın bir çok getirisi vardır. Bunlara bir kaç örnek:
• Daha kolay geliştirme ve bakım: Daha semantik ve yapılandırılmış HTML kullanmak başka birisi tarafından yazılmış kodu anlamayı kolaylaştırır ve hızlandırır.
• Gelecekte ortaya çıkacak tarayıcılarla uyumluluk: Tanımlanmış standartları kullanır, geçerli kod yazarsanız, yeni çıkacak tarayıcıların dokümanlarınızı anlamaması riskini azaltır yani dokümanlarınızı gelecek uyumlu yapmış olursunuz.
• Web sayfalarının daha hızlı indirilmesi ve çözümlenmesi: Daha az HTML kodu daha küçük dosya boyutu ve daha hızlı indirilme demektir. Modern tarayıcılar, sayfaları, standart moddayken, geçmiş uyumlu moddayken olduğundan daha hızlı çözümlerler.
• Daha fazla erişilebilirlik: Semantik HTML, yani yapının sunumdan ayrıldığı HTML, ekran okuyucuların ve alternatif tarayıcı araçlarının içeriği daha kolay algılamasını sağlar.
• Daha yüksek arama motoru sıraları: İçeriğin ve görünüşün ayrılması içeriğin sayfa boyutunun çok daha fazlasını temsil etmesi anlamına gelir. Semantik kodlarla birlikte bu, sayfanın arama motoru sırasını yükseltir.
• Daha kolay uyum:  Bilimsel biçimde oluşturulmuş bir doküman, yalnızca farklı bir CSS dosyası ile ilişkilendirilerek yazdırma işlemi ya da el bilgisayarları veya cep telefonları gibi alternatif tarayıcı araçlara çok daha kolay uyumlu hale getirilebilir. Web standartları, web sitesi yaratıcılarına para ve zaman kazandırır, ziyaretçilere ise çok daha güzel bir deneyim yaşatır. Bunun yanında, web standartları gelecektir. Hali hazırda, web standartlarını kullanmıyorsanız şimdi başlamanın tam zamanıdır, aksi taktirde arkada kalma riskini almış olursunuz.

Web Standartlarının Önemi Nedir?
Kısa bir süre düşünüldüğü zaman bir web site için en önemli olan şeyin arama motorlarının üst sıralarında olmak olduğunu kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Her zaman üst sıralarda yer almak ve rekabeti kıyasıya devam ettirmek, web siteler için en mühim durum olmaktadır. Web site sahibi web standartlarını kullanarak başta Google olmak üzere sayısız arama motorunda iyi bir yere gelmeyi başarabilirse, her zaman destekleneceği için kullanıcılara daha kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilir. Yani öncelik her zaman kalite standardını benimsemek ve iyi bir görünüm sunmak olmalıdır. Sonrasında kullanıcılara ulaşım için Google destek sağlayacaktır. Farklı tarayıcılarda da web standardı oldukça büyük önem teşkil etmektedir. Bunun sebebi ise herhangi bir web sitenin birbirinden farklı tarayıcılarda çok daha farklı bir görünüm ile kullanıcıya sunulmasıdır. Eğer farklı tarayıcılar için web sitesinin kodlaması standartlara göre yapılmamışsa her bir tarayıcıda görüntü kalitesi açısından farklı aksaklıklar ile kendisini belli edebilir. 

Tüm bunların yanında daha pek çok farklı sebepten dolayı üzerinde önemle durulması gereken faydalar sağlamaktadır. Bunları maddeler halinde sıralamak gerekirse;

Sıralama Önceliği: Her web site sahibinin isteği, arama motorlarında üst sıralarda yer almaktadır. Web dünyasında milyonlarca site bulunmaktadır ve her bir site, her gün yeni bir sıralama rekabeti içerisine giriyor. Bu nedenle yarışta bir adım ileride bulunmak her zaman çok önemli! Arama motorları, standartlara uygun olan web sitelerini yüksek sıralarda tutmaya daha elverişlidir. Bunun en büyük sebebi standartlar etrafında kurulmuş olan web sitelerin her bir tarayıcı içerisinde düzgün ve kaliteli görünmesidir. Bu nedenlerden dolayı eğer web sitenizi W3C standartları çerçevesinde oluşturursanız, arama motorlarında sıralama önceliği kazanmış olursunuz.

Erişilebilirlik: Bu konunun bu kadar önemli olmasının en büyük nedeni, web sitelerinin her bir tarayıcı içerisinde farklı bir görünüme evrilmesi ve sonuç olarak da görüntü ve kalite bozuklukları yaşamasıdır. Bunun yerine web site W3C standartları ile kurulursa, Internet Explorer, Google Chrome ya da Mozilla Firefox hiç fark etmeden aynı kalite ile hizmet verir.

Ulaşılabilirlik: CSS, W3C standartları için büyük bir nimettir. Sunum ve bilgiyi yeni bir gelişim olan CSS ile kullandığınız takdirde, sunduğunuz bilgiler her bir cihaza rahatlıkla ulaşacaktır. Yani kullanıcı hem bilgisayar, hem tablet hem de cep telefonu hiç fark etmeden ulaşım zorluğu yaşamayacaktır.

Hızlı Yükleme Avantajı: Web site kullanıcılarını en fazla etkileyen etmen kesinlikle sayfaların yüklenme hızı olmaktadır. CSS kullanılarak yapılan bir sayfa ile tablo yapılmış bir sayfa arasındaki boyut neredeyse yarı yarıya değişiklik göstermektedir. Bunu hesaba katmak gerekirse en az 20 saniye daha fazla beklemek gerekiyor. Bu da kullanıcıların canını ciddi manada sıkıyor. Düşük bant genişliği kullanıldığı zaman bu sayfaları barındıran hosting firmaları kullanılan bandın genişliğine göre her ay bir ücret almaktadır. Çoğu web sayfa sahibi geniş bant almayı tercih etse de Web standartlarına göre düşük bant bu standartlar için son derece uyumludur. Eğer web sitenizi bu format ile oluşturursanız, bant genişliğini düşük tutarak aylık ödeyeceğiniz miktarda ciddi bir tasarruf yapabilirsiniz.

Düşük bant genişliği kullanımı: Web sayfalarınızı barındıran yer sağlayıcı şirket, kullandığınız İnternet trafiğine orantılı olarak aylık para talep edebilir. Eğer web tasarım standartları ile hazırlamış olduğunuz sayfaların boyutu küçük ise, web siteniz daha düşük bir İnternet trafiği oluşturarak size ya da müşterinize para tasarrufu sağlayacaktır.

Güncelleme ve Bakım Kolaylığı: Web site sahiplerinin en fazla vaktini alan durum kesinlikle düzenli güncellemeler olmaktadır. Çoğu kullanıcı her bir sayfayı teker teker güncellemektedir. Halbuki her sayfa tek bir yerden kontrol edilerek, rahatlıkla tüm güncelleme işlemleri halledilebilir. 

Hukuksal Sorumluluk: Pek çok web site sahibi, çoğu sebepten dolayı hukuksal sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyor. W3C sayesinde hukuksal sorunlarla karşılaşma ihtimaline karşı sağlam bir tedbir olacaktır.

Web Standartların SEO ile İlişkisi Nedir?
 SEO’nun manifestosu “Google gözünden görmek, Google gibi düşünmek” diyebiliriz. Google standartları sever. Standart olarak kodlanmış bir web sitesi Google botları için daha hızlı tarama ve anlamlandırma demektir. Bu nedenle web standartlarını her zaman destekler. 
Site içi SEO çalışmalarınızda çeşitli araçlarla sitenizi kontrol edip düzeltebileceğiniz hataları düzeltip uyarı sayısını en aza indirmeniz sizin için Google tarafından alınacak bir ödül anlamına gelir. Ayrıca sitenizin Trustrank değerini de etkileyen bir etkendir. Siz de bu sebepten ötürü sitelerinizi XHTML Validator ve CSS Validator araçlarından geçirerek uyumlu hale getirmeli,hem Web için hem ziyaretçilerniz için hem de Google için olumlu bir şey yapmalısınız.