Web Tasarımı Nedir?

Web Tasarımı Nedir?

Web tasarım kurum ya da kişilerin tasarımcı tarafından hazırlanan web sitelerinin içeriklerini, görselliğini ve uygulanabilirliğini üreten bir iş alanıdır.
Web sitesi firmaların vitrinidir. Bir firmanın güvenirliğini imajını ve sanal dünyadaki kimliğini yansıtır. İyi bir web sitesi sizi her zaman diğer firmalardan üstte tutacak ve rekabetteki yerinizi üst sıralara taşıyacaktır. Web tasarımı da bu siteleri tasarlamanın genel adıdır. Bir web tasarımının güzel olmasından ziyade anlaşılır ve ilgi çekici olması da gerekmektedir.

Web Sitesi’ni iki ayrı dalda ayırabiliriz.

Statik Web Sitesi

Eğer bir sitenin içeriği sabit ise yani sitede güncellemeler yapılmıyorsa yada kırk yılda bir yapılıyorsa bu siteleri statik tipte hazırlama daha avantajlıdır. Çünkü site için bir yönetim paneli hazırlama ihtiyacı ortadan kalkmış olur. Bu da size maliyette azalma olarak geri döner. Ancak statik web sitelerinin güncellenmesi, dinamik web sitelerinden çok daha zordur. Ve bir noktadan sonra keşke yönetim paneli olan bir site yaptırsaydım demek durumunda kalabilirsiniz. Tabi bu sitenin içeriğine ve güncellenecek alanlara bağlı olarak değişkenlik gösterir.Bu web sitesi basit HTML Kodları ile hazırlanabilir. Ayrıca bir kodlama dili bilmeye gerek yoktur.

Dinamik Web Sitesi

Yukarıda bahsettiğimiz yapının tam tersi, yani yönetim paneli olan güncellenebilir bir web sitesi. Bu tür birweb sitesi hazırlayabilmek için bir kodlama dili bilmek gerekir. Bu .php, .asp, .aspx, .jsp gibi farklı diller olabilir. Ve tabiki bu sitenin çalışabilmesi için kiralanan sunucunun sitenin kodlandığı dili destekleyen bir yapıda olması gerekir. Eğer güncelleme gerektiren bir web sayfası hazırlamak istiyorsanız Dinamik Web Sitesi yapmak sizin için çok daha iyi olacaktır.


Web Tasarımı Yaparken Dikkat Edilecek Unsurlar

Düzen: Web sitesinde kullanılan grafik ve metinlerin gözü yormayacak formatta belli bir düzende olması gerekir. Aranılan bilgiye hızlıca ulaşmada düzen önemlidir. Bu özellik kullanıcının web sitesinde kalma süresini uzatır.
Renk: Renk seçimi her ne kadar isteğe bağlı olsa da, tercihler marka imajını ve kurumsal kimliği yansıtan renklerden yana olmalıdır.
Grafikler: Sayfanın açılma hızını olumsuz etkilemeyecek grafiklerin logo, fotoğraf ya da simgelerin kullanılması önemlidir.
Fontlar: Yazı tipleri web site tasarım kalitesinde son derece etkilidir. Hatta birçok web tarayıcısı web-güvenli yazı tiplerini kaliteli bir şekilde görüntüleyebilir. Bu nedenle kabul gören fontlar tercih edilmelidir.
İçerik: Görsel ve metinlerden oluşan içerik, ürün ve hizmet tanıtımında okuyucuda merak uyandıran, bilgilendirici ve seo uyumlu olmalıdır. İçeriğin konu ile ilgili anahtar kelimeler içermesi, arama motoru optimizasyonu olan seo için önemlidir.