Websitemi Nasıl Hızlandırabilirim?
Websitemi Nasıl Hızlandırabilirim?
İnternet ortamındaki en önemli özellik hızdır. Sitenizi hızlandırmak kullanıcı deneyimini etkileyen faktörlerin en önemlileri arasında yer almaktadır. Hiç bir kullanıcı web sayfanızın açılışını dakikalarca beklemez. Bu yazımızda web sitenizi hızlandırmak için ihtiyacınız olan bilgileri aktaracağız. Bu bilgileri uygulamaya başladığınızda sitenizin daha hızlı olduğu deneyimini yaşayacaksınız.
Web Site Hızı Nasıl Ölçülür?
Web sitenizi hızlandırma başlamadan önce hız tespiti yapmalısınız. Sitenizin mevcut performansını ölçerek hangi sorunların olduğunu görmeli ve düzeltmek için eksiklerinizi belirlemelisiniz. Sitenizin hızı kullandığınız yazılım, tasarım ve içeriklerle birebir orantılıdır. Ne kadar çok içerik, kod, görsel olursa web sitenizin yükü o kadar artar. Bu da sitenizin başta açılış hızı olmak üzere bir çok performansını etkileyecektir. Web sitenizin performansını ölçmek için iki site önerimiz var.
Google Page Speed Insights: Google altyapısında bulunan Page Speed web sitenizin hızını ölçen güvenilir ve başarılı kaynaklardan biridir. Burada ana sayfanızın linkinizi panele vermeniz yeterlidir. Çıkan sonuç ekranında mobil ve web olmak üzere iki farklı ölçüm göreceksiniz. Bu sayfanın en güzel tarafı tamamen Türkçe olması ve hata iyileştirmeleri için size önerilerde bulunmasıdır. Google Page Speed Insights
GTmetrix : SEO dünyasında en çok kullanılan hız testi sitelerinin başında GTmetrix gelir. Detaylı tarama yaptığı için birkaç saniye boyunca siteyi tarar ve bulduğu tüm hataları çözümleriyle birlikte iletir. Maalesef GTmetrix Türkçe dil desteğine sahip değildir.
Hız testi yapmak için site örneklerini artırmak mümkün, WebPageTest, UpTrends bunlardan birkaçı. Bu paneller sadece bir araç, tercihiniz ne olursa olsun test sonuçlarını mutlaka dikkate almalısınız. Web hızlandırıcı yöntemler için önemli hatalar tespit ettiklerine emin olabilirsiniz.
Web Siteniz Nasıl Hızlanır?
Web sitenizin kullanıcılar için hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamazsanız, siteniz büyük olasılıkla hit kaybederek sıralamalarda aşağılara düşecektir, bu durum gelir kaybetmenize neden olacaktır. Google da arama yapanların neredeyse yarısı, başka bir siteye gitmeden önce bir sayfanın yüklenmesi için üç saniye bile beklemiyor. Siteniz kullanıcılar için yeterince hızlı mı? Eğer bu soruya net bir cevabınız yoksa aşağıdaki önerilerimizi dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.
Düzenli Hız Testleri Yapın: Hız testi, yalnızca web sitenizin hareketli olmasını sağlamak için başlamanız gereken yer değildir, düzenli site bakımınızın bir parçası olmalıdır.
Hız, web sitesinde eklediğiniz veya değiştirdiğiniz şeylere, teknolojinin bozulmasına ve hatta güncel olmayan temalara veya araçlara bağlı olarak zaman içinde değişebilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla test etmek ve gerektiğinde ayarlamalar yapmak önemlidir.
Yönlendirmelerden Kaçının: Sitede yönlendirmeler mümkün olduğunca kullanılmamaya çalışılmalıdır. Kullanmanın zorunlu olduğu durumlarda ise site içi linklerde yönlendirilen sayfa adresi yerine yönlendirilmiş sayfa adresi geçirilmelidir. Ayrıca site dışı alınan backlink’ler de yönlendirmeye uğruyorsa, backlink aldığınız yerler ile iletişime geçip yönlendirilen sayfa ile backlink almak sağlıklı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da sitenin sadece HTML’den oluşmadığıdır. Sayfanızda yönlendirme olmadığını düşünebilirsiniz ancak CSS dosyaları, resimler veya dışarı kaynaklardan gelen script’ler yönlendirilme sonrası yüklenmekte olabilir.
Content Delivery Network (CDN): İçerik dağıtım ağı anlamına gelen Content Delivery Network (CDN); bir web sitesine erişmek isteyen kullanıcıları, coğrafi olarak kendilerine en yakın yerde konumlanmış sunuculara yönlendiren ve bu sunucular üzerinden hizmet almalarını sağlayan bir sunucu ağı sistemidir.
Bulut bilişim platformu olan CDN; bir web sitesinde yer alan görselleri, videoları, kod satırlarını ve içerikleri statik olarak bünyesinde barındırır, optimize eder ve ziyaretçiye en hızlı sürede ulaştırılmasını sağlar.
İçerik dağıtım ağları; metin, görsel, kod, indirilebilir medya dosyaları, yazılım, belgeler, canlı yayın videoları, sosyal ağlar, e-ticaret platformları ve uygulamalar dahil tüm internet içeriğinin büyük bir bölümünü kapsar. İçerik dağıtım ağının amacı, yüksek performans ile hızlı ve kesintisiz bir şekilde içerik sunarak pozitif kullanıcı deneyimi elde etmektir.
Hotlink Yapmayın: Hotlinking veya bir görüntünün kaynağını bir web sitesinden diğerine kopyalamak bir hız katilidir. Ve bu sadece hız için kötü değil, birçok durumda etik değil ve yasal veya telif hakkıyla ilgili hususlarla gelebilir. Bu yüzden yapma.
Barındırma ve sunucunuzdan görüntülerin yüklenmesini istiyorsunuz. Başkalarının resimlerinize hotlink vermesini engellemek için ek adımlar da atabilirsiniz, bu da hız kaybına neden olabilir.
- Resimlere sağ tıklamayı devre dışı bırak
- Hotlinking’i devre dışı bırakmak için htaccess dosyasını değiştirin
AMP Kullanın: AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfaların kısaltmasıdır.
Mobil sayfaların daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için Google tarafından uygulanan bir projedir.
Bir çok gereksiz içeriği ortadan kaldıran ve mobil sayfalarınızın neredeyse anında yüklenmesini sağlayan açık kaynaklı bir biçim oluşturarak çalışır.
Kullanıcılara, mobil cihazlarda iyi çalışmayan karmaşık özellikler olmadan mobilde daha akıcı bir deneyim sunar.
Resimleri Optimize Edin: Web hızlandırıcı metotlarından biri de görselleri optimize etmektir. Kullanıcı deneyimi araştırmaları, ziyaretçilerin sayfa açılışı için 3 saniyeden fazla beklemediklerini söylüyor. Google, bizden, “açılış hızı maksimum 3 saniye olacak şekilde” siteyi optimize etmemizi istemekte. Site de kullanılan görseller sıkıştırılmamış ise sayfa açılışında ciddi şekilde süre kaybı yaşatacaktır. Kullandığınız görselleri sıkıştırmak için eklentiler kullanabilir ya da siteye yüklemeden önce görsel sıkıştırma sitelerinden manuel olarak sıkıştırabilirsiniz.
Time to first byte (TTFB)’yi En Aza İndirin: Bir kullanıcı için içerik ne kadar hızlı görünürse site o kadar hızlı yüklenir. Önemli olan ilk bayt zamanıdır. Bir tarayıcının sunucudan ilk veri baytını almadan önce bu kadar beklemesi gerekir.
Damlama etkisi olan şeylerden biri. İlk bayt işlenmek üzere tarayıcıya ne kadar hızlı ulaşırsa, sonraki verilerin yüklenmesi de o kadar hızlı olur. Kullanıcı tarafındaki kötü ağ bağlantıları gibi bazı faktörler kontrolünüz dışında olan TTFB’yi etkileyebilir, ancak ideal bir durumda, ilk veriler hızlı bir şekilde ulaşmalı ve yüklenmelidir.
Kaynak Kodlarını Sıkıştırın: Bant genişliği tasarrufu yapmak ve yükleme sürelerini azaltmak için web sitesinin kaynak kodu dosyalarını sıkıştırın. Web sitesi sıkıştırma, tarayıcıların daha sonra sıkıştırmasını açıp oluşturabileceği bir zip dosyası olan gzip biçimini kullanır.
Küçük zip dosyası aynı anda çok sayıda küçük dosyadan daha hızlı bir şekilde web üzerinden iletildiği için zaman kazandırır.
Kod Hatalarını Düzeltin: Kodlama hatalarının düzeltilmesi tema ve tasarım kaynaklı sorunlara göz atılması anlamına gelir. Ücretsiz temalarda yaygın olarak karşılaşılan kod dizinlerinde uyuşmazlık, web site hızına önemli ölçüde zarar vermektedir. Kodlama sorunları ile başa çıkmak yerine ilk etapta iyi bir tema seçimi ile bu maddeyi iyileştirmekle uğraşmaktan kurtulabilirsiniz. ikwebtasarim.com web tasarım ve yazılım firmamız bireysel ya da kurumsal ihtiyacınıza yönelik sunduğu web tasarım hizmeti ile kodlama hataları ile karşılaşmanızın önüne geçer. Kullanıcı deneyimini ön planda tutan deneyimli web tasarım ekibimiz, site yüklenme hızında sorun çıkartabilecek gereksiz kodlama sorunlarını önleyerek kullanıcı dostu bir web site tasarımlarına olan ihtiyacınızı karşılar.
HTTP İsteklerini En Aza İndirin: Bir web sayfasının yükleme süresinin %80’i resimler, stil sayfaları ve komut dosyaları gibi sayfanın farklı bölümlerini indirerek harcanıyor. Bu öğelerin her biri için bir HTTP isteği yapılır, bu nedenle sayfadaki bileşenler ne kadar fazla olursa, sayfanın görüntülenmesi o kadar uzun sürer. Google Chrome kullanıyorsanız, sitenizin ne kadar HTTP isteğinde bulunduğunu görmek için tarayıcının Geliştirici Araçlarını kullanabilir ve bu istekleri azaltabilirsiniz.
Gereksiz kodları Temizleyin: Gereksiz kodların temizliği metin dosya boyutlarının azaltılmasına sağladığı katkı ile site performansına olumlu katkı sağlar. CSS, JavaScript (JS) ve HTML gibi yararlanılan kodlamaların oluşturduğu fazla boşluk ve satır kesmeleri gibi gereksiz detaylar, sayfa yüklenme hızınıza olumsuz etki eder. Kodlamadaki bu gereksiz ayrıntıları temizleyerek transfer edilecek veri miktarını aşağı çekebilirsiniz. Temiz bir tasarım hem ziyaretçinin cihazını yormadan web sitenizi gezmesine hem de hızlı bir kullanıcı deneyimi verecektir.
Sunucu Yanıt Süresini Azaltın: Sayfanızın ne kadar hızlı yüklendiği konusundaki en büyük etkenlerden biri, DNS aramanızın geçme süresidir. Bir DNS veya etki alanı adı sistemi, IP adresleri veritabanı ve bunlarla ilişkili ana bilgisayar adlarına sahip bir sunucudur. Bir kullanıcı tarayıcısına bir URL yazdığında, bir DNS sunucusu bu URL’yi çevrimiçi konumunu belirten IP adresine çeviren şeydir.
DNS araması belirli bir DNS kaydını bulma işlemidir. Bilgisayarınız bir telefon rehberinde bir numara ararken olarak düşünebilirsiniz. Bu adımı geçip geçmemeniz, DNS sağlayıcınızın ne kadar hızlı olduğuna bağlıdır. Şayet yavaşsa daha hızlı bir sunucu tercih etmeniz gerekebilir
Hosting Sağlayıcınızı Değerlendirin: Gün boyu kodunuzu temizleyebilir ve görsellerinizi sıkıştırabilirsiniz. Ancak hosting hizmeti için kaliteli bir hosting firması ile çalışmıyorsanız, bu durum, potansiyel bir hız sorunu kaynağı olabilir. Sağlayıcınızın coğrafi konumu, fiziksel altyapısı ve ağ bağlantısının genel bant genişliği gibi çeşitli faktörler hız sorunlarını etkileyebilir.
Kurumsal ve saygın bir hosting firması ile çalışmak, yayın hayatınız boyunca karşılaşacağınız sorunların çözümü için zamanında destek almanıza yardımcı olur. Site hızı ise hosting firmasının uptime süresi ile ilişkilidir. İSİMKAYIT Veri Merkezinin yüksek Uptime oranı sayesinde en iyi hizmeti en uygun fiyatlarla alabilir, kesintisiz ve güvenli bir şekilde projelerinizi hayata geçirebilirsiniz.
Uptime oranı Seçiminizi yüksek uptime süresine sahip kurumsal firmalardan yana yapmanız halinde, SEO konusunda hanenize bir artı ekleyebilirsiniz.
Özetleyecek olursak web siteniz ne kadar hızlı yüklenir, içeriği görüntüler ve kullanıcılara yanıt verirse, hemen çıkma oranlarınız o kadar düşük ve olumlu dönüşümleriniz o kadar yüksek olur.
Yukarıda açıklamaya çalıştığımız uygulamalar sayesinde kademeli iyileştirme yaparak, sitenizin hızını olumlu müşteri deneyimi için ihtiyaç duyulan seviyeye getirebilirsiniz.